DELIKATESSE: Forskere ved HI driver helseovervåkning av skjell langs kysten vår. Her stillehavsøsters, som er en populær delikatesse i restauranter og butikkjeder i Norge. Foto: Kjersti Kvile
DELIKATESSE: Forskere ved HI driver helseovervåkning av skjell langs kysten vår. Her stillehavsøsters, som er en populær delikatesse i restauranter og butikkjeder i Norge. Foto: Kjersti Kvile

Norske havforskere leder an i forskning på skjellsykdommer

Torhild Måkestad Martinussen
Telefon 55 30 22 34
Mobil 98404287
23. april 2019 10:15

Det er lett å bare tenke på skjell som mat og delikatesse, men skjell er også dyr som kan bli syke.

- De kan bli syke på samme måte som andre dyr. Det kan være alt fra herpesvirus eller hissige bakterier til parasitter i magen - hele spekteret, sier Stein Mortensen, skjellforsker ved Havforskningsinstituttet (HI) i en artikkel på HIs nettsider.

Frisk mot alle odds

- Noen sykdommer er blitt så alvorlige at de er klassifisert som internasjonalt meldepliktige sykdommer. Disse er vi forpliktet til å overvåke og forsøke å bekjempe, sier han.

HI er nå blitt nasjonalt referanselaboratorium for skjellsykdommer.

I Europa har parasitter nesten tatt knekken på flatøstersbestandene og produksjonen er redusert med 90 prosent, forteller Mortensen. I Norge har imidlertid flatøstersen imidlertid holdt seg frisk - mot alle odds.

Overvåker skjellens helse

Havforskningsinstituttet utfører i dag helseovervåkning av norske skjell på oppdrag fra Mattilsynet. Forskerne gjennomfører to perioder med prøveinnhenting: våren og høsten.

- Vi lager først en oversikt over bestander og dyrkingsanlegg og gjør en enkel risikovurdering. Deretter henter vi inn prøver fra både ville og dyrkede skjellbestander, slik at det er størst mulig sannsynlighet for å fange opp sykdom hvis den finnes her, sier Mortensen.

Siden HI allerede gjennomfører denne overvåkningen, driver med forskning på feltet og har akkrediterte laboratorier, ble instituttet nylig utnevnt til nasjonalt referanselaboratorium (NRL) for skjellsykdommer. Dette er en viktig status, fordi det gjør det lettere for HI-forskere å samarbeide med sine forskerkollegaer fra de andre europeiske NRL-ene.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00