DUNVÆR: Dette er Hysværet i Vega kommune, hvor vi ser et av de karakteristiske ærfugl-husene. Hysværet har gitt Vegaøyene verdensarvstatus.Arkivfoto: Rune Ytreberg
DUNVÆR: Dette er Hysværet i Vega kommune, hvor vi ser et av de karakteristiske ærfugl-husene. Hysværet har gitt Vegaøyene verdensarvstatus.Arkivfoto: Rune Ytreberg

Elvestuen sier nei til å skyte løs på oter

Miljø
Redaksjonen
18. april 2019 14:00

I mars gikk ærfuglvoktere på Vega ut å ba om felling av oter i verdensarvområdet Vegaøyene, kjent for sine fantastiske dunvær. Vega-ordføreren fryktet verdensarvstatusen kan forsvinne dersom dunværene blir borte som følge av oterens herjinger blant ærfuglen som ligger på egg.

Utfordringen er at både oter og ærfugl er fredede arter i Norge, og det har oppstått konflikt rundt samlivet mellom de to artene på Vegaøyene. Det var NRK som først omtalte konflikten.

Venstre-topp Arne Ivar Mikalsen i Nordland har også engasjert seg i saken og vil skyte alle otere og havørn som truer ærfugl i Vega verdensarvområde, skriver NRK Nordland onsdag.

Men klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) vil ikke være med på å skyte mer oter og havørn, selv om hans egen fylkestopp i Nordland vil det, 

- Nei. Skal det skytes oter, vil det være snakk om skadefelling ut fra konkrete søknader. I fjor ble det gitt tillatelse for å skyte ti otere. I år er det foreløpig søkt om å felle fem. Det er Fylkesmannen i Nordland og verdensarvstyret som behandler søknadene. Skadefelling på havørn har det ikke vært gitt, sier Elvestuen til NRK, og understreker at han er opptatt av at Norge må bevare ærfuglbestanden, og samtidig ta vare på oter og havørn.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00