ÅPENHET: Fiskeribladet mener det må større åpenhet rundt fiskeprisene i torskesektoren. Det kan redusere antall lovbrudd og juks med mengde og pris, skriver avisen på lederplass.Foto: Are Kvistad
ÅPENHET: Fiskeribladet mener det må større åpenhet rundt fiskeprisene i torskesektoren. Det kan redusere antall lovbrudd og juks med mengde og pris, skriver avisen på lederplass.Foto: Are Kvistad

Gjør prisene kjent

Leder
10. april 2019 05:00

Arne Hjeltnes’ nysatsing Finnmarksfisk er på vei til å gå over ende på grunn av dårlig tilfang på råstoff nå i vinter. Nok en gang kommer påstanden om at dette skyldes fiskejuks, og at det derfor er behov for større åpenhet rundt fiskeprisene. Flere aktører mener det er på tide at prisene fra hvert enkelt mottak blir offentliggjort, slik at alle vet hva som betales. Forslaget er helt på sin plass, og er kanskje et av de beste forslagene for å få slutt på fiske-kriminaliteten.

Vinteren har vært fantastisk for fiskerne. Mye fisk og priser på godt over 30 kroner kiloet har gjort kampen om fisken enda tøffere. Baksiden av medaljen er imidlertid situasjonen for industrien. Knalltøff kamp om råstoffet har ført til prispress. Samtidig frykter mange av fiskekjøperne at det jukses med både pris og volum. Dette skjer for å få tilgang på fisk.

Til Dagens Næringsliv mandag beskrev Arne Hjeltnes akkurat denne følelsen. - Vi får ikke tak i fisk på konkurransedyktige vilkår. Myndighetene må få bedre kontroll på juks og sørge for rettferdig konkurranse om fisken, sa Arne Hjeltnes til Dagens Næringsliv i helgen.

Nordfra-eier Steinar Eliassen advarte tidligere i vinter mot denne utviklingen. Han fryktet at mindre råstoff ville forverre konkurransen. Han var redd konsekvensen ville bli omfattende juks med priser og mengde. Blant annet har flere fiskere rapportert om at det leveres mer fisk på enkelte fiskebruk, enn det som registreres, i bytte mot høyere priser.

Allmennheten bør få vite hva de enkelte mottakene betaler for fisken.

Nå mener både fiskeoppkjøpere organisert i og utenfor Sjømat Norge at offentliggjøring av prisstatistikk fra de enkelte fiskebrukene bør vurderes som et av flere tiltak, men Norges Råfisklag holder fortsatt igjen. Ledelsen i Råfisklaget påstår at offentliggjør av fiskepriser vil gå ut over konkurransesituasjonen. Det vil kunne presse eksportprisen, mener Råfisklaget.

Dagens situasjon er ikke bra, og det er på tide det tas et oppgjør med denne hemmeligholdelsen. Næringen trenger å bli langt mer transparent (gjennomsiktig), og nettopp derfor vil alle være tjent med å vite hva som faktisk betales for fisken de enkelte steder. Når Råfisklaget ikke ønsker åpenhet rundt prisene, bidrar de indirekte til at det foregår ulovligheter. Det er rett og slett underlig at ikke laget også ser dette. 

Vi ser derfor få grunner til å fortsette med dagens hemmelighold. Allmennheten bør få vite hva de enkelte mottak betaler for fisken, slik at dette kan sammenholdes med de kvantum som leveres. I resten av næringen er det åpenhet rundt det fisken kjøpes før, eksempelvis i pelagisk næring. Det bør også skje i torskesektoren. Slik åpenhet vil kunne bidra til å få slutt på jukset. Vi kan ikke forstå at noen er imot dette. 

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00