PLASTTRUSSELEN: Forsøpling av strandsonen rammer på mange måter, her er en stakkar som har satt seg fast og heldigvis får hjelp i tide.Illustrasjonsfoto: OMS
PLASTTRUSSELEN: Forsøpling av strandsonen rammer på mange måter, her er en stakkar som har satt seg fast og heldigvis får hjelp i tide.Illustrasjonsfoto: OMS

«Folkebevegelse» skal rydde strendene rene

Pressemelding
Redaksjon
8. april 2019 08:17

Forberedelsene til vårens strandryddig er godt i gang. Den nasjonale miljødugnaden har på få år vokst nærmest til en folkebevegelse som omfatter alle landets fylker. 

- Over hele landet organiseres det nå hundrevis av lokale aksjoner. Titusener av mennesker ønsker å gjøre en innsats mot forsøpling i strandsonen, sier prosjektleder i Hold Norge Rent, Fanny Pindsle, i en pressemelding. Hold Norge Rent koordinerer arbeidet med forberedelser og planlegging.

Størst aktivitet blir det i uka som starter mandag 29. april, med selve Strandryddedagen lørdag 4. mai som et høydepunkt.

- I fjor var over 90000 mennesker med på vårdugnaden, men gjennom året var drøyt 140000 frivillige i sving. Totalt ble det samlet inn nesten 2800 tonn marint avfall. Både enkeltpersoner, skoler, barnehager, organisasjoner og virksomheter deltar, sier Fanny Pindsle videre.

Om lag 350 bedrifter var engasjert i strandryddingen i 2018. Mange av dem er også medlemmer i Hold Norge Rent, som er en ideell forening der offentlig, privat og frivillig sektor jobber sammen for felles mål.

Strandryddedagen har vært arrangert årlig siden 2011, og inngår i det felleseuropeiske prosjektet «Let's Clean Up Europe».

I tillegg til innsamling og avfallsbehandling er dokumentasjon av funnene en viktig del av jobben.

- Plast utgjør en vesentlig andel. Rundt 80 prosent av materialet vi samler inn er plast, og når isopor inkluderes øker andelen til snaut 90 prosent. Nest etter personlig avfall veier søppel fra fiskeri og havbruk samt byggenæringen tungt i statistikken, sier Fanny Pindsle i Hold Norge Rent.

 Organisasjonen har opprettet en egen ryddeportal på nettsidene sine for å gjøre det enklest mulig å melde seg på til dugnad, opprette egne aksjoner og registrere funn fra innsamlet avfall.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.