NYE REGLER: Fiskeriminister Harald Tom Nesvik vil øke beskyttelsen for sårbare arter i Barentshavet.Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
NYE REGLER: Fiskeriminister Harald Tom Nesvik vil øke beskyttelsen for sårbare arter i Barentshavet.Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

Tar grep for å beskytte sårbare arter i Barentshavet

Pressemelding
Redaksjon
1. april 2019 07:48

Nye regler skal gi bedre beskyttelse av sårbare arter på Barentshavets bunn melder Nærings- og fiskeridepartementet.

- Bløtkoraller, svamp og andre sårbare arter på havbunnen er viktige for livet i havet. Samtidig kan de skades av fiskeriaktivitet. Nå får vi på plass nye regler som skal sørge for bedre beskyttelse av disse artene, sier fiskeriminister Harald Tom Nesvik i en pressemelding. 

 Stenger for bunnfiske 

 Fiske med redskap som kan komme i kontakt med havbunnen, for eksempel bunntrål, kan skade de artene som lever der. Derfor ble det i 2011 innført begrensninger i bruk av slike redskap i sårbare områder. Reglene har i senere tid vist seg ikke å være tilfredsstillende i deler av Barentshavet, blant annet fordi det er andre arter her enn lenger sør. 

 De nye reglene innebærer blant annet at ti områder i Barentshavet stenges for alt bunnfiske. 

 Dialog med næringen 

 Reglene er basert på en grundig gjennomgang av bunnforhold, fiskeriaktivitet og fangst- og forskningsdata, heter det i pressemeldingen fra departementet. Myndighetene har også hatt møter med næringen for å få frem mest mulig informasjon. 

 - Jeg vil særlig fremheve den gode dialogen med næringen i dette arbeidet. Dette har vært avgjørende for å få på plass et balansert regelverk, som ivaretar hensynet til vern og til næringens økonomiske interesser, sier fiskeriministeren. 

 Kartløsning for den nye inndelingen av områder ligger på Fiskeridirektoratets hjemmeside. 

 De viktigste endringene

  •  Ti avgrensede områder stenges for alt bunnfiske. 
  •  En ny inndeling av områder hvor fiske med bunnredskap kan foregå, og områder hvor slikt fiske forutsetter spesialtillatelse fra Fiskeridirektoratet. 
  •  Regler som skal sikre at det blir vurdert hvordan nye redskaper og endret bruk av eksisterende redskaper påvirker havbunnen.
( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.