- Det siste Arbeiderpartiet nå trenger, er å gå inn i valgkampen med ei tapt sak som tar fokus bort fra de politiske sakene partiet ønsker å prioritere, skriver Wenche Cumming, leder i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Sortland.Foto: Jørn Mikael Hagen
- Det siste Arbeiderpartiet nå trenger, er å gå inn i valgkampen med ei tapt sak som tar fokus bort fra de politiske sakene partiet ønsker å prioritere, skriver Wenche Cumming, leder i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Sortland.Foto: Jørn Mikael Hagen

- Gi Lofoten, Vesterålen og Senja varig vern

Et nytt slag om oljeaktivitet i Lofoten, Vesterålen og Senja vil stå på Arbeiderpartiets landsmøte i april.

Går det slik et stort flertall av fylkespartiene har gjort vedtak om, så vil det bli flertall for å legge bort kravet om å åpne Lofoten, Vesterålen og Senja for petroleumsvirksomhet. Da vil Arbeiderpartiet følge flertallet av sine egne velgere, finne solid støtte i befolkninga, hos forskerne, i fiskerinæringa - og ikke minst, gi håp hos titusenvis av unge som krever konkrete miljøtiltak, nå.

Oljetilhengerne kommer imidlertid til å mobilisere for at det såkalte kompromissforslaget fra forrige landsmøte fortsatt skal gjelde. Mange støttet «kompromisset» i lojalitet til partiledelsen, men vedtaket bidro også til frustrasjon og sinne - og til at Arbeiderpartiet gjorde et dårlig stortingsvalg samme høst. En bekreftelse av dette vedtaket på kommende landsmøtet vil fortsette seigpininga av partiet i ei sak som i realiteten er tapt.

zoomWenche Cumming, leder for Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Sortland
Wenche Cumming, leder for Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Sortland

Interessante tanker omkring oljenæringas politiske press for å få viljen sin, kom fram på Norsk olje og gass sin store årskonferanse i mars. Her holdt administrerende direktør Moræus Hanssen i det tyske oljeselskapet DEA foredrag. 

Hun skapte uro i forsamlinga ved å snakke om hardkjøret fra oljeselskapene for å få åpnet Lofoten, Vesterålen og Senja, og viste til at motstanden i befolkninga er veldig stor. Hun stilte også spørsmålene; Hvis vi ikke kan vinne kampen, skader vi vårt renomme ved å kjøre for hardt på? Hvor lenge skal vi kjempe for dette? Man kan ikke vinne alle slag, og oljebransjen bør ikke være så offensiv i debatten om et leteareal at man skaper politiske problemer.

Dette bør også være betimelige spørsmål for Arbeiderpartiet. Partiet er i en situasjon der selv en oljetilhenger som Nordlands Bjørnar Skjæran, har stemt for å legge bort kravet om å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja. Saka er blitt en politisk klamp om foten og skygger for andre viktigere utfordringer. Motstanden er stor og det blir en parlamentarisk umulighet å få gjennomslag, sier Arbeiderpartiets kommende nestleder.

Vi bør spørre oss om nok er nok, sier den tyske oljedirektøren.

Svaret gir seg selv; Det siste Arbeiderpartiet nå trenger, er å gå inn i valgkampen med ei tapt sak som tar fokus bort fra de politiske sakene partiet ønsker å prioritere.

Derfor, gi Lofoten, Vesterålen og Senja varig vern, og hal i land en stor politiske seier. Partiet trenger flere velgere, nå, og ved neste stortingsvalg. Lykke til med landsmøtet!

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.