NEI TIL SÆRSKATT: Sturla Hepsø, leder i Fiskarlaget Midt-Norge, frykter konsekvensene av en ny særskatt i næringen. I helgen vedtok Høyres landsmøte at de ikke ønsker særskatter på fiskeri- og havbruk.Foto: Jan-Erik Indrestrand/Norges Fiskarlag
NEI TIL SÆRSKATT: Sturla Hepsø, leder i Fiskarlaget Midt-Norge, frykter konsekvensene av en ny særskatt i næringen. I helgen vedtok Høyres landsmøte at de ikke ønsker særskatter på fiskeri- og havbruk.Foto: Jan-Erik Indrestrand/Norges Fiskarlag

- Jeg frykter en ny særskatt skal bidra til at folk ikke våger å satse i næringen

Jeg er leder for de organiserte fiskerne i Trøndelag og har fått med meg at det i regjeringsplattformen fra Granavolden tas til orde for økt næringsskattlegging, såkalt ressursrente. Næringsutvikling fremmes ikke av en slik særskatt.

Leserinnlegg
Skrevet av18. mars 2019 10:00

Jeg er helårsfisker ut fra hjemmehavn i Osen og leverer fast til det lokale mottaket. Innkjøp, havneleie, vedlikehold og skatt legges igjen lokalt. Under Lofotsesongen går jeg i tre døgn nordover til Henningsvær hvor jeg tilbringer inntil to vintermåneder for å ta mesteparten av min torskekvote. Borte fra hjemmet nyter jeg blant annet godt av velferdstilbudet for fiskerne, som er en av få ordninger som fortsatt er inne i statsbudsjettet for vår næring. Ellers har vi siden 2005 vært subsidiefri og skapt samfunnsverdier ved at vi får høste av fiskeressursene på vegne av fellesskapet.

Den årlige omsetningen min er på om lag en million, og jeg sitter per i dag igjen med drøyt halvparten i inntekt. Jeg er bevisst på at min verdiskaping har store ringvirkninger lokalt. Dette har vi fra fiskerinæringens side også vært bevisst på i årtier, at vårt samfunnsoppdrag blant annet er å bidra til lokal verdiskaping og ringvirkninger.

Jeg frykter en ny særskatt skal bidra mest til at folk ikke våger å satse i næringen. Nå går det godt, men vi er som kjent sårbare for svingninger i kvoter og priser. For min del burde jeg anskaffet ny båt med oppdaterte kapasiteter, men har holdt tilbake. I stedet har jeg tatt noen mindre steg, som skifte av motor i 2017. Båten min «Øysjark» er drøyt 10 meter lang og rundt 30 år gammel. Gjennomsnittsalderen for fartøy i flåten er 27,6 år.

Når dette skrives har det vært flere dager med sludd, snø og blåst. Da blir det en kald fornøyelse å hale ombord et par kilometer med garn. På slike dager blir min motivasjon å se frem til å levere mellom 1000 og 2000 kilo sløyd fisk og etter endt arbeidsdag oppsøke kafètilbudet på velferden. Få tatt en dusj og vasket arbeidsklærne.

På velferden treffer jeg både trøndere og andre som er i samme situasjon som meg. I vår næring har vi gjennom generasjoner tilbragt tid borte fra hjemmet for å nå fisken når den er mest tilgjengelig. Samtalen går naturligvis om næring og ordninger. Spenningsnivået er høyt for hva regjeringen skal komme med i den varslede kvotemeldingen i vår. Vi er lovt et fremtidsrettet og forenklet kvotesystem og håper nedsiden ikke skal være ressursrente i tillegg.

Jeg håper Erna Solberg at du ser helheten. At regjeringskollegiet ser sammenhengene og ringvirkningene som ligger der i dag og analyserer konsekvenser av en særskatt. Nøye.

Mens jeg og mine kolleger venter i spenning på hva dere kommer med, så må jeg skynde meg å fortelle at på havet har vi også godværsdager. Ingenting kan måle seg med friheten på havet og opplevelser med: Stillhet. Bølgeskvulp. Måkeskrik. Vårsol på en kritthvit Lofotvegg.

Jeg vil bare hilse fra havet å si at jeg trives når jeg er på jobb. Særlig når dagene er gode.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Togskammen i nord

Leserinnlegg
15. juli 2019 09:07

Bærekraftig havbruk

Kommentar
14. juli 2019 09:19

Forby turister å ta fisk over grensen

Kommentar
4 kommentarer13. juli 2019 19:52

Levendelagret torsk kan bli en suksess i USA

Kommentar
1 kommentar13. juli 2019 09:15

- Vår grådighet er blitt måkenes sult

Leserinnlegg
2 kommentarer10. juli 2019 12:40

Økt bearbeiding?

Kommentar
7. juli 2019 20:26

Fortsetter det amerikanske eventyret?

Kronikk
1 kommentar7. juli 2019 15:06

Unik innsikt i sjømatvaner

Kommentar
7. juli 2019 08:52

ICES er i endring. Skal Noreg vere med?

Leserinnlegg
6. juli 2019 14:54

Svarte kongekrabber

Kommentar
1 kommentar6. juli 2019 12:54

Vindkraft til havs

Leserinnlegg
3 kommentarer5. juli 2019 20:25
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00