AVVENTER:  Fiskefôrprodusentene venter på svar fra EU på om det skal være tillatt med den syntetiske antioksidanten etoksyquin i fiskefôr.Illustrasjonsfoto
AVVENTER:  Fiskefôrprodusentene venter på svar fra EU på om det skal være tillatt med den syntetiske antioksidanten etoksyquin i fiskefôr.Illustrasjonsfoto

Har stoppet bruken av etoksyquin i fiskefôr

I september vil EU avgjøre hvorvidt det fortsatt skal være tillatt å bruke den syntetiske antioksidanten etoksyquin i fiskefôr.

Havbruk
Kjersti Sandvik
9. mars 2019 11:00

I september vil EU avgjøre om det fortsatt skal være tillatt å bruke den kunstige antioksidanten etoksyquin i fiskefôr. Det peruanske fiskemel- og oljeselskapet Austral venter spent på avgjørelsen, men konserndirektør Didier Saplana sier deres kunder ikke lenger ønsker etoksyquin i fiskefôret og at de derfor allerede har byttet det ut med annen antioksidant.

- Vi ser på muligheten til å erstatte det med en naturlig antioksidant. Det er fire fem ganger dyrere, men vår visjon er at vi ikke skal ha stoffet kunstig tilsatt, sier Austral.

Ifølge tidligere Nifes, som nå er en del av Havforskningsinstituttet, er etoksyquin en syntetisk antioksidant som har vært påbudt å tilsette i fiskemelet for å hindre eksplosjon av fiskemelet under sjøtransport og lagring.

Det er kun to prosent av fiskemelet Austral produserer som går til Norge. 80 prosent går til Kina. Saplana sier også Kina følger med på hva som skjer i Europa og krever fiskemel uten etoksyquin.

- Vi ser også at land som Ecuador og andre land som produserer reker, ønsker mel uten etoksyquin fordi rekene eksporteres til Europa som ikke vil ha dette stoffet, sier Saplana.

 

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00