ILDSJELER: Historiske skatter fra en svunnen tid fyller vegger og gulv i den totalrenoverte fjøsbygningen og «gammelstua» i Midtigården på Nesøya, der ekteparet Toril og Tore Jentoft har stilt ut en unik samling gjenstander i sitt eget gårdsmuseum.Foto: Kenneth Didriksen

Ildsjeler på Helgeland tar vare på fiskerbondens historie

AvKenneth Didriksen

Ekteparet Toril og Tore Jentoft har lagt ned en stor jobb i å samle og systematisere gjenstander og gamle skatter som dokumenterer fiskerbondens liv på Helgelandskysten.

SAMFUNN21. april 2019

I drøyt ett år har Tore og Toril Jentoft hentet fram og systematisert historiske skatter som generasjoner av beboere ved familiegården har spart på i loft og kister. Tore som byggherre og kjentmann blant alle gårdens antikviteter og snurrepiperier, og Toril som systemansvarlig arkivar og utstiller. 

Resultatet er blitt et flott gårdsmuseum der gjestene får et spennende innblikk i hvordan dagliglivet fortonet seg for fiskerbonden i gamle dager. I år åpner de dørene for historieinteresserte gjester fra fjern og nær.

Gammelstua

I den eldste boligdelen av gården har de stilt ut et stort utvalg av fiskeredskaper og utstyr knyttet til fiskeri og jordbruk. En stor samling utstyr fra tidligere tiders skomakerverksted og tønnemakervirksomhet dekker en vegg. 

Her er høvler i alle varianter, utstyr for å lage sko, munnladningsgevær og utstyr for å støpe geværkuler, tradisjonelle arbeidsklær, ski og kjelker - for å nevne noe. Stort sett alt er hjemmelaget av gårdens folk, og spesialbygd for å passe til sitt formål.

- Det var dyktige håndverkere, og når de trengte et redskap, så ordnet de det selv. Det er imponerende å se, sier Toril. Redskapenes opprinnelse og bruksområde har Tore i stor grad lært av sin far Edmond Jentoft, som var den siste som drev gården på tradisjonelt vis.

Alt ble brukt, og det var ikke snakk om å kaste noe. Redskaper som gikk i stykker ble reparert på kreativt vis

Tore Jentoft, ildsjel for fiskerbondemuseet

zoomSTOR SAMLING: I den eldste boligbygningen på gården har ekteparet samlet masse gjenstander fra fiskerier, jordbruk og forskjellige virksomheter som fant sted i Midtigården og nabogårdene.
STOR SAMLING: I den eldste boligbygningen på gården har ekteparet samlet masse gjenstander fra fiskerier, jordbruk og forskjellige virksomheter som fant sted i Midtigården og nabogårdene.

Totalrenovert fjøs og låve

I fjøsbygningen, som i mange år sto værslitt og sliten på gårdsplassen på Nordnesøy, har hele familien Jentoft gjort en enorm restaureringsinnsats. Låven er blitt en topp moderne leilighet for de to døtrene Trude og Trine Jentoft, mens man i fjøsetasjen under har brukt innsatsen på å skape historiske museumsomgivelser og et fellesrom der gjester kan nyte en kopp kaffe og diskutere gamle dager.

Her har de også bygget opp et klassisk kjøkken, slik det var i tidligere tider. I naborommet er det laget et kammers, der senga med skinnfellen, klær, skrivebord og gamle bøker står utstilt. Her har de også laget til en egen pult som forteller den spennende livshistorien til Tores far, Edmond - som var aktiv motstandsmann under annen verdenskrig, og som satt på den tyske fangeleiren Grini fram til frigjøringsdagen.

zoomKRIGSHISTORIE: Tores far, Edmond Jentoft var en aktiv motstandsmann under annen verdenskrig, og hans minnebok fra tiden på Grini er en av mange historiske skatter i det nye gårdsmuseet.
KRIGSHISTORIE: Tores far, Edmond Jentoft var en aktiv motstandsmann under annen verdenskrig, og hans minnebok fra tiden på Grini er en av mange historiske skatter i det nye gårdsmuseet.

Krigshistorie

- Vi har blant annet funnet en unik minnebok der Edmonds medfanger har skrevet hilsener, navn og adresser, forteller Tore. En dagbok, ført i pennen av Tores bestemor Ella er en annen lokalhistorisk skatt som forteller om dagligliv, opplevelser og aktiviteter i bygda.

Det er ikke bare interiøret og arbeidsredskapene som skaper stemning. Både vegger og gulv er bygget opp av materialer som tilhørte gamle gårdsbygninger og hus på Nordnesøy.

- Det som er fantastisk er at alt er blitt tatt vare på i årenes løp, sier Tore. Hans far Jentoft har, mens han levde, fylt kister og loft med store mengder bruksgjenstander, minner og papirer.

- Vi har blant annet en hel kiste med gamle bibler og andre bøker, som er i god stand, forteller Toril. Dagbøker og skolebøker forteller i detalj om hvordan livet fortonet seg for folket som drev gårdene her i årene rundt forrigeårhundreskifte. Hva som opptok folket og hva som var viktig for dem.

Fra salmodikon til sjystøvler

- Noe slikt har du sikkert ikke sett før, sier Tore, og strekker seg opp og henter ned noe som for journalisten kan minne om et slags instrument.

- Dette er et hjemmelaget salmodikon. Et strengeinstrument, forklarer Tore, og stryker over buen av hestehår. Et instrument som ble brukt ved innøving av salmer og sanger i skolestuer i hele landet i sin tid. På veggen i kjøkkenet henger en melsikt, laget av treverk og et kujur. Spenene er fremdeles framtredende på kjøkkenredskapet. Her er sukkersakser, kjeler, bokser og baljer og en lang rekke redskaper som ble flittig brukt, men som ikke finnes på det moderne kjøkken.

- Alt ble brukt, og det var ikke snakk om å kaste noe. Redskaper som gikk i stykker ble reparert på kreativt vis, konkluderer Tore.

Det ble nesten som en mani. Og så var det jo lærerikt også, og artig å se igjen ting som jeg husker fra min egen barndom

Tore Jentoft, ildsjel for fiskerbondemuseet

zoomFISKEREDSKAPER: Mange gamle gjenstander fra fiskeriene er utstilt på det nye kystmuseet på Nesøya.
FISKEREDSKAPER: Mange gamle gjenstander fra fiskeriene er utstilt på det nye kystmuseet på Nesøya.

Stor jobb

Paret har lagt ned utallige timer på å lete fram og å få system i de mange historiske skattene som har vært stuet bort i kriker og kroker på gården, og Tore innrømmer at det var avhengighetsskapende, når de først tok til med jobben.

- Det ble nesten som en mani. Og så var det jo lærerikt også, og artig å se igjen ting som jeg husker fra min egen barndom, og redskaper som min far har beskrevet for meg, sier han. Toril har i tillegg til utstillingsjobben samlet dokumentasjon om livene til de som drev gården i gamle dager, og hun har utvilsomt blitt godt kjent med ektemannens forfedre og -mødre.

- Det har vært veldig interessant og spennende. Og det er fint å få vist fram historien, sier hun. Neste post i arbeidet er å lage skilt og beskrivelser til redskapene, slik at folk kan forstå bruksområdene og nytten de hadde på gården og på havet.

zoomSYSTEMATIKER: Toril Jentoft har gjort en stor jobb med å systematisere de mange skattene som befant seg rundt om på familiegården.
SYSTEMATIKER: Toril Jentoft har gjort en stor jobb med å systematisere de mange skattene som befant seg rundt om på familiegården.

Åpent i sommer

Hvordan de skal gjøre det i forhold til åpningstider og hvordan de skal ta imot besøkende i tiden framover har de ikke bestemt seg sikkert for ennå.

- Sannsynligvis blir vi å sette opp et skilt med kontaktinformasjon, og gjøre avtaler på forhånd. Vi er ikke helt sikre på hvordan det blir, men vi håper jo at mange har interesse av å komme på besøk og se utstillingen. Det er jo ikke noe vi ser for oss at vi kommer til å tjene noe på, men det er uansett artig å kunne skape et slikt tilbud her ute på Nesøya, sier Toril. Og de som kommer vil garantert lære noe nytt om vår nære historie, og hvordan livet fortonet seg for fiskerbonden i tidligere tider.

zoomHjemmelagede fiskeredskaper og utstyr viser at fiskerbonden både måtte være nevenyttig og kreativ.
Hjemmelagede fiskeredskaper og utstyr viser at fiskerbonden både måtte være nevenyttig og kreativ.
( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.