RAZZIA: Europakommisjonens inspektører var på razzia hos Mowis anlegg i Rosyth i Storbritannia i dag. Det bekrefter Ola Helge Hjetland, kommunikasjonssjef Mowi.Foto: TOMMY ELLINGSEN
RAZZIA: Europakommisjonens inspektører var på razzia hos Mowis anlegg i Rosyth i Storbritannia i dag. Det bekrefter Ola Helge Hjetland, kommunikasjonssjef Mowi.Foto: TOMMY ELLINGSEN

Laksegiganter mistenkes for prissamarbeid - razzia hos fire norske selskap

Europakommisjonen mistenker prissamarbeid på laks, og har hatt razzia i Mowis (tidligere Marine Harvest), Salmar og Grieg Seafoods kontorer i Storbritannia i dag.

Økonomi
Ole Erik Klokeide , Dominic Welling
19. februar 2019 17:16Oppdatert:
20. februar 2019 13:47

Det var på videreforedlingsanlegget i Rosyth i Storbritannia at Europakommisjonens representanter var på besøk i dag. Det var Fiskeribaldets søsternettsted IntraFish.com som først meldte om saken. 

Grieg Seafood - og SalMar-eide Scottish Seafarms har også blitt «raidet» av EUs konkurransemyndigheter.

- Det stemmer, de har vært på inspeksjon, sier kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland i verdens største lakseoppdrettsselskap Mowi, tidligere Marine Harvest, til Fiskeribladet.

- Må regne med sånt

- Litt uvanlig?

- Jeg vet ikke, vi er en næring av en viss størrelse, så vi må vel regne med sånt, sier han til Fiskeribladet.

Han legger til at Mowi har ingenting å skjule, og at påstander om prissamarbeid er noe han ikke kan kommentere.

- Påstander om prissamarbeid kan jeg ikke si så mye om, det får vi komme tilbake til senere, men vi har ingenting å skjule. Jeg kan bekrefte inspektører fra Europakommisjonen besøkte våre anlegg i Rosyth i dag, men vi har ingenting å skjule, så vi hjelper dem med det de trenger, sier Hjetland.

Grieg bekrefter

Kommunikasjonssjef Kristina Furnes i Grieg Seafood bekrefter at selskapets Shetlands-kontor også ble raidet i tirsdag.

- Vi er informert om at The European Commission DG Competition undersøker om det finnes praksis som påvirker konkurransen i laksenæringen negativt. De har i dag gjennomført en inspeksjon hos Grieg Seafood Shetland, sier hun og fortsetter:

- Laksemarkedet er preget av sterk konkurranse, og vi er ikke kjent med noe form for praksis som undergraver konkurransen. Vi samarbeider med The European Commission DG Competitions undersøkelser.

Alle har fått besøk

Salmar finansdirektør Trond Tuvstein bekrefter også at selskapets skotske datterselskap Scottish Sea Farms (SSF), som eies sammen med Lerøy Seafood Group, er blitt kontrollert av EUs tjenestemenn. 

- Vi ser på saken, men vi kan bekrefte at EU-inspektørene besøkte Scottish Sea Farms ’kontorer, sier han til IntraFish.

- Vi vil samarbeide fullt ut, men jeg har ingen ytterligere kommentarer. 

Lerøy Seafood sier i en kommentar at de vil vil bistå EU-myndighetene med å legge til rette for en effektiv gjennomføring av undersøkelsen.  

Laks til EU

I en melding skriver Europakommisjonen at de bekrefter å ha gjennomført uanmeldte inspeksjoner hos «flere selskaper som driver med oppdrett av atlanterhavslaks».

«Kommisjonen har bekymringer om at selskapene som er inspisert kan ha brutt EUs monopol-regler som forbyr kartellsamarbeid og restriktiv forretningspraksis», heter det i pressemeldingen.

Det understrekes at inspeksjonene ikke betyr at selskapene er skyldig i slik konkurransevridende adferd.

I Rosyth har Mowi videreforedlingsanlegg for laks fra Skottland, som skal ut i det britiske og EU-markedet.

Bakkafrost administrerende direktør Regin Jacobsen fortalte IntraFish at hans firma ikke er blitt kontaktet som en del av raidet.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.