FOREDLING: To av tre i næringen tror på økt foredling av sjømat i Norge de neste fem årene ifølge PwCs Sjømatundersøkelse.Illustrasjonsfoto: SInkabergHansen
FOREDLING: To av tre i næringen tror på økt foredling av sjømat i Norge de neste fem årene ifølge PwCs Sjømatundersøkelse.Illustrasjonsfoto: SInkabergHansen

- Løft blikket og tenk markedsutvikling

Når 69 prosent av all norsk fisk eksporteres ubearbeidet sender vi samtidig både penger og arbeidsplasser direkte ut av landet.

Kommentar
Skrevet av20. januar 2019 20:03

 Ikke bare begrenser vi oss til å være en råvareprodusent, vi gir også fra oss muligheten til å skape langvarige relasjoner med kunden. 

Eksport av hel fisk innebærer at vi sender verdifullt restråstoff ut av landet, et restråstoff som har betydelig verdiskapingspotensial. Utvikling av høyverdige restråstoffprodukter kan skape produkter med høy betalingsvillighet og bærekraftsgevinst. For laks kan verdiskapingspotensialet være så høyt som 8 milliarder kroner dersom all laks pre-rigor fileteres i Norge. Et viktig aspekt inn i restråstoffdebatten er at restråstoffet fra norsk sjømat ikke har samme verdiskapingspotensial dersom det håndteres utenfor Norges landegrenser, da høykvalitets restråstoffprodukter krever håndtering i løpet av få timer.

Det er på tide at den norske sjømatnæringen i større grad setter kunden i sentrum

Det er ikke sannsynlig at vi skal kunne reversere alle arbeidsplassene som norsk sjømat skaper i utlandet, ettersom mange norske aktører har investert i både fileteringskapasitet og logistikkløsninger for bearbeiding i utlandet. Men vi må tenke fremover. Om vi skal utvikle den norske sjømatnasjonen i verdi og volum, må vi legge til rette for at stadig mer bearbeides i Norge, og spesielt for den fremtidige volumøkningen innen havbruk. Et annet viktig aspekt er klima. Det begynner faktisk å haste litt for Norge som industrinasjon om vi skal klare å ta igjen det forspranget som allerede ligger i foredlingsindustrien i utlandet. Jeg mener myndighetene i større grad må tilrettelegge for at produksjon legges til Norge. I tillegg må næringen jobbe sammen og ikke minst, må vi tørre å investere.

zoomRagnhild Dahle Heen, manager PwC
Ragnhild Dahle Heen, manager PwC

Det er på tide at den norske sjømatnæringen i større grad setter kunden i sentrum. Ifølge PwCs Sjømatundersøkelse svarer 83 prosent av aktørene i sjømatnæringen at de må bli mer markedsorienterte. Her handler det ikke bare om å selge det vi faktisk produserer, men om å forstå hva kunden vil ha, og med det evne å engasjere de som skal spise fisken. Sjømatnæringen må løfte blikket og tenke langsiktig markedsutvikling. Det må til om norsk sjømat skal møte fremtiden med konkurransedyktige produkter som kunden etterspør.

Jeg mener myndighetene i større grad må tilrettelegge for at produksjon legges til Norge

Vil vi klare å omstille oss mot en verdiskapende sirkel, i stedet for en hvor vi sender fisken direkte ut? Det tror jeg! Vi har alle forutsetninger for å få det til, og jeg tror sjømatnæringen er klar for å tenke nytt og at flertallet ønsker å skape nye samarbeidsformer og mer bærekraftige forretningsmodeller. Men sjømatnæringen må gjøre seg klar til kamp dersom de skal klare å vinne relasjonen til kunden. Det kommer til å bli en tøff kamp, men en kamp jeg tror næringen kan vinne gjennom økt samarbeid, innovativ markedsutvikling og sterke merkevarer.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Vi burde spise mer av fisken

Kommentar
17. september 2019 11:35

Kyst er fortsatt kyst selv om enkelte vil det annerledes

Leserinnlegg
3 kommentarer16. september 2019 17:21

Kvotebonus som stimuleringsverktøy

Kommentar
15. september 2019 13:21

Fakta om lusemidler og reker

Leserinnlegg
14. september 2019 19:26

Jo, unge bryr seg om bærekraft

Leserinnlegg
1 kommentar14. september 2019 15:48

- Tull med tall for Torbjørn Trondsen

Leserinnlegg
2 kommentarer13. september 2019 11:27

Nesvik: - Ribbes kvotegruppen 15-21 meter i kvotemeldingen?

Leserinnlegg
4 kommentarer12. september 2019 12:06
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00