Sildefiske på Kvænangen.Foto: Jørgen Ree Wiig, Fiskeridirktoratets sjøtjeneste
Sildefiske på Kvænangen.Foto: Jørgen Ree Wiig, Fiskeridirktoratets sjøtjeneste

Ny verdirekord for norske fiskerier i 2018

Landinger av fisk fra norske fartøy passerte i 2018 20 milliarder kroner. Det er en økning på rundt 1,4 milliarder kroner fra 2017, og dermed ny rekord.

Fiskeri
10. januar 2019 15:18

På tross av at viktige fiskeslag som torsk og hyse og pelagiske arter som sild og makrell hadde en merkbar nedgang i landet kvantum, har samlet fangstmengde økt. Kombinert med generelt gode priser ga dette rekord i fangstverdi i 2018, skriver Fiskeridirektoratet i en pressemeldinger.

Statistikken er basert på landings- og sluttseddeldata innsendt fra fiskesalgslagene til Fiskeridirektoratet. 

Oppgang i pelagisk sektor

Etter en nedgang foregående år opplevde pelagisk sektor en oppgang i 2018 både i landet kvantum og utbetalt verdi. På tross av nedgang i landet kvantum av viktige fiskeslag som sild og makrell økte det totale kvantumet innen pelagiske fiskerier. Det er spesielt landinger av lodde som sørger for økningen i kvantum og den gode prisutviklingen på makrell og kolmule som fører til en økning i utbetalt verdi innenfor pelagisk sektor i 2018.

zoomFangstverdi- og mengde for pelagiske arter.
Fangstverdi- og mengde for pelagiske arter.

Nedgang i landet kvantum torsk og hyse

Fangst av torsk og hyse hadde en kraftig nedgang i 2018 på henholdsvis 10 og 18 prosent, mens fangst av sei hadde en økning på 13 prosent. En prisøkning på både torsk og hyse gjør at totalverdien innenfor torskefiskeriene likevel har holdt seg stabil fra 2017 til 2018. Torsk og torskeartet fisk står med sine 10 milliarder for halvparten av totalverdien i norske fiskerier i 2018.

zoomFangstverdi- og mengde for bunnfiskerier.
Fangstverdi- og mengde for bunnfiskerier.

Kraftig økning i landinger av reke

Landinger av reker mer enn doblet seg fra 2017 til 2018. Landet kvantum var på like over 28 tusen tonn. På tross av en nedgang i pris på 6,5 prosent, ble totalt utbetalt verdi nesten doblet og endte på over 1 milliard kroner. Kombinert med økt verdi på krabbe og kongekrabbe gjør dette at totalfangstverdi for hovedgruppen skalldyr, bløtdyr og andre pigghuder endte på like under 2 milliarder, noe som er en økning på 50 prosent fra 2017.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00