Torskefiske i Finnmark.Ill.foto.
Torskefiske i Finnmark.Ill.foto.

Kvoter til beste for kystsamfunnene eller for Fiskebåtredernes Forbund?

Jeg konstaterer at den flåten som bringer kvalitetsråstoff på land og skaper ringvirkninger og sysselsetting får ta støyten.

Fisket i Norge «eies av det norske folk i felleskap» (deltakerloven, forarbeidene). Fisket forvaltes av Statsråd Harald Tom Nesvik (FrP) på vegne av folket bl.a. gjennom kvoteordninger (havressurslova § 12).To av hovedmålsettingene er å «sikre sysselsetjing og busetjing i kystsamfunna» (§ 1) og «ei formålstenleg fordeling av ressursane, som mellom anna kan medverke til å sikre sysselsetjing og busetjing i kystsamfunna» (havressurslova § 7 annet ledd d).

I dagens situasjon der prima fersk torsk har vært eksportert til priser opp til kr. 92 pr. kg, presterer statsråden å la den forventede reduksjon av norske kvoter på 6 % ramme trålflåten med 7 % mens kystflåten får ta støyten med hele 19 % reduksjon.

Jeg konstaterer at den flåten som bringer kvalitetsråstoff på land og skaper ringvirkninger og sysselsetting får ta støyten. Trålerflåten som i all overveiende grad leverer frossent råstoff på «frysehotellene» for eksport rett ut av landet er lettere berørt.

Dette er et grovt brudd på lovenes formålsparagrafer. Det er et hån imot kystfolket som eier ressursene og det viser statsrådens brutale overkjøring av det i decennier uttalte mål om at fiskekvoter skal tildeles slike fiskere som kan bringe på land fisk til «best betalende anvendelse».

Senterpartiet reagerer kraftig på den lovstridige fordeling av plikten til reduksjoner og vil ta opp i Stortinget om Fiskeridepartementets fordelingsvedtak må omgjøres.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Lei av hets mot turistfiske

Leserinnlegg
10 kommentarer16. januar 2020 15:06

- Skal vi fjernes fra fiskefeltene?

Leserinnlegg
1 kommentar15. januar 2020 20:16

Debatt: Auksjon til fiskerens eller næringas beste?

Leserinnlegg
1 kommentar15. januar 2020 19:06
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00