EØS: EU er vårt viktigste marked og markedsadgangen er avgjørende.Arkivfoto: Tommy Hansen
EØS: EU er vårt viktigste marked og markedsadgangen er avgjørende.Arkivfoto: Tommy Hansen

- Derfor forsvarer vi EØS-avtalen

Vi må være opptatt av at Norge skal ha best mulige handelsvilkår og at EUs 500 millioner innbyggere får tilgang på den gode sjømaten vår.

I et VG-intervju sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug at hun ønsker en reforhandling av EØS-avtalen. Med dette utspillet slutter Listhaug seg til rekken av politikere og politiske parti som skaper usikkerhet rundt EØS-avtalen. Der står hun sammen med Rødt, SV, Senterpartiet og noen partikollegaer i Frp.

Norge har en av verdens mest åpne økonomier. Vi er totalt avhengig av å kjøpe varer og tjenester fra utlandet og å eksportere det vi produserer. Retorikken om å reforhandle EØS-avtalen høres besnærende ut. Fakta er at vi må si opp avtalen før vi kan reforhandle den. Det betyr at vi vil være i ingenmannsland inntil en ny avtale er på plass. Når man ser på forhandlingene knyttet til brexit er dette svært lite attraktivt og vil skape en enorm usikkerhet for oss som er avhengig av å selge varer og tjenester i en internasjonal konkurranse, og ikke kan støtte oss på subsidier.

zoomArne Karlsen, daglig leder ved Gunnar Klo.
Arne Karlsen, daglig leder ved Gunnar Klo.

For at denne handelen skal fungere er vi avhengige av et tett, nært og forutsigbart forhold til EU. Det er EØS-avtalen som legger grunnlaget for dette forholdet og er dermed med på å sikre velferd og arbeidsplasser langs hele kysten.

Norsk sjømateksport til EU reguleres av en kompleks sammensetning av avtaler. Helt sentralt står veterinæravtalen, som vi har fått gjennom EØS. Det er den som sikrer at det hver dag kan gå 170 vogntog med sjømat fra Norge til EU, uten tidkrevende grensekontroller. Effekten er at reisetiden kortes betraktelig ned og verdien på fisken er god når den kommer frem. For å sitere tidligere EU- og EØS-minister Vidar Helgesen: Ingen har så dårlig tid som en død fisk.

EØS-avtalen sikrer også helt eller tilnærmet tollfrihet på en del av sjømaten vi eksporter til EU. Det gjør at Norge er i en betydelig bedre posisjon enn andre land som står utenfor unionen. Uten EØS-avtalen hadde ikke dette vært tilfellet. Konsekvensen ville vært tapte inntekter og nedbemanning for norske sjømatbedrifter.

Vi må være opptatt av at Norge skal ha best mulige handelsvilkår og at EUs 500 millioner innbyggere får tilgang på den gode sjømaten vår. Dette er vårt viktigste marked og markedsadgangen er avgjørende, og EU er vårt hjemmemarked. Derfor forsvarer vi EØS-avtalen.

For Gunnar Klo AS, som driver med produksjon og eksport av sjømat, er EØS-avtalen helt avgjørende for at vi skal kunne fortsette vår virksomhet samt skape og trygge arbeidsplasser i Øksnes. Tenk at vi har en lønnsom matproduksjon langs kysten. La oss fortsatt ta vare på det!

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Fiskebåt driver med avledningsmanøver

Leserinnlegg
20. februar 2020 11:54

Useriøst eller uvitende fra Fiskarlaget Nord

Leserinnlegg
19. februar 2020 11:03

- Stine Akselsens forunderlige verden

Leserinnlegg
18. februar 2020 20:02
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00