MARIN BOOTCAMP: Glade vinnere på en av Sett Sjøbein sine mange marine bootcamper for unge, kloke hoder.Foto: Sett sjøbein/Marin bootcamp
MARIN BOOTCAMP: Glade vinnere på en av Sett Sjøbein sine mange marine bootcamper for unge, kloke hoder.Foto: Sett sjøbein/Marin bootcamp

Gode ambassadører i sjømatnæringen

Enkelte hevder at man aldri skal lene seg tilbake og være for fornøyd. La oss likevel bruke litt av årets siste dager til å se tilbake på 2018 med stolthet.

Kommentar
Skrevet av16. desember 2018 15:05Oppdatert:
20. desember 2018 13:54

Jeg mener at sjømatnæringen har all grunn til å være stolt over året som har gått. Stolt over hva enkeltpersoner, bedrifter og organisasjoner har utrettet hver for seg, og over hva som er utrettet sammen med andre.

Prosjektet Sett Sjøbein er gitt et stort ansvar i å skulle vise frem bredden av sjømatnæringen overfor ungdom. Vi representerer en omfattende næring med en enorm samlet kompetanse. Dette er ikke noe vi tar lett på, og vi er heldige som har mange gode ambassadører som bidrar. 

I januar arrangerte vi landsfinale i innovasjonskonkurransen «Ringer av vann» for elever i videregående skoler sammen med Ungt Entreprenørskap. Elevene fikk blant annet lære om fôrproduksjon hos Skretting, før de ble utfordret til å komme med løsninger på hvordan verdiskapingen i sjømatnæringen kan økes og flere arbeidsplasser skapes. Og elevene leverte! 

- Det er utrolig inspirerende å møte unge med spennende ideer, og ikke minst entusiasme og pågangsmot. Dette lover godt for framtidens sjømatnæring, sa en begeistret leder for finalejuryen Liv Holmefjord fra stiftelsen Nor-Fishing.

Masterstudenter fra høyskoler og universitet i hele landet har deltatt på bootcampene vi har arrangert på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet. I april fikk studenter prøve fiskelykken i Lofoten sammen med erfarne fiskere, besøke fiskemottak, møte små og store produsenter av sjømat, lære om utnyttelse av ulike deler av fisken, og jobbe spesielt med viktige utfordringer for tørrfisknæringen. Aina Johansen, masterstudent i økonomi og administrasjon ved UIT ble imponert over hvordan studentene ble mottatt:

 - De lytter til oss, både folkene fra næringa og regjeringa, det er artig og veldig inspirerende!

I 2018 har vi opplevd en sjømatnæring i medvind blant de unge. Vi har rekordhøye søkertall til blå fagretninger i videregående skole og høyere utdanning

I september gikk turen til Sogn og Fjordane. I Bremanger og Vågsøy fikk studenter innsikt i hele verdikjeden til sjømatnæringen, lover og regelverk, omsetningssystem, interesseorganisasjoner, rekruttering, utvikling av utstyr og teknologi, mottak og produksjon av fisk, distribusjon, eksport og forskning og utvikling.

Havbruk, teknologi og miljø var tema når årets siste bootcamp ble arrangert i Trøndelag i november. 

- Det er mange som ikke skjønner hvor stor denne næringen er! Å få opp kunnskapen i Norge, og få flere til å engasjere seg, er viktig for fremtiden, lyder tilbakemeldingen fra masterstudent i markedsføringsledelse, Frida Eggesbø Remøy.

zoomJanita Arhaug, leder Sett Sjøbein
Janita Arhaug, leder Sett Sjøbein

I 2018 har vi opplevd en sjømatnæring i medvind blant de unge. Vi har rekordhøye søkertall til blå fagretninger i videregående skole og høyere utdanning. Samtidig har vi studenter som ikke studerer typiske fiskeri- og havbruks fag som ønsker å bli kjent med næringen vår. La oss glede oss over alt det positive, og fortsette det gode arbeidet. Vi skal ikke lene oss tilbake, men det er all grunn til å være stolt og fornøyd.

Svein Angell fra Skretting er et godt eksempel på en representant som med rette kan være stolt over å være en god ambassadør for sjømatnæringa.

Under bootcampen i Trøndelag i år opplevde vi at en av veilederne meldte avbud på grunn av sykdom. Veilederne har en veldig viktig funksjon og det var viktig å få på plass en erstatter. Jeg begynte ringerunden i nettverket mitt. Vi trengte en ekspert på oppdrettsnæringen i Trondheim på to timers varsel. Det var ikke lett.

Så fikk jeg anbefalt å ringe Svein Angell fra Averøya, jeg så gjorde. Han viste seg å være på tur til Hitra på kundebesøk og det var ikke god forbindelse på telefonen. Da jeg hadde forklart ærendet mitt så spurte han:

- Hvem er du sa du? 

- Jeg er Janita fra Sett Sjøbein. 

- Og hvorfor ringer du til meg? 

- Fordi Øyvind Andre Haram har fortalt at du er veldig god å kommunisere og at du kan mye om oppdrettsnæringen svarte jeg. 

Da begynte mannen å le. Så sa han at jeg måtte nok prøve finne en annen for han hadde ikke mulighet å komme. Så fortsatte jeg ringerunden, men før det var gått 5 minutt ringte Angell tilbake. 

- Du, jeg snur og kjører mot Trondheim. Dette vil jeg være med på!

To timer senere var Angell på plass i Trondheim og veiledet studentene, og studentene var strålende fornøyde.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Debatt: - Vi er bekymret for sjøfolkene

Leserinnlegg
3. august 2020 12:08

Mer klimavennlig sjømatproduksjon

Leserinnlegg
2. august 2020 13:45

En sommer ved havet

Kronikk
1. august 2020 16:01

Debatt: - Havet er ingen søppelplass

Leserinnlegg
30. juli 2020 10:56

Debatt: - Få sjøfolka hjem!

Leserinnlegg
30. juli 2020 08:42
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.