IKKE NORSK: Tross norsk flagg er ikke disse produktene fra Norway Seafoods produsert i Norge.Foto: OLE ERIK KLOKEIDE
IKKE NORSK: Tross norsk flagg er ikke disse produktene fra Norway Seafoods produsert i Norge.Foto: OLE ERIK KLOKEIDE

Fisk under falskt flagg i frysedisken

Fiskemat merket med norsk flagg behøver slett ikke være norsk. Fiskeprodusenter oppgir ikke alltid hvor fisken er fanget og foredlet.

Kommentar
Skrevet av16. desember 2018 18:22

Mange fiskematprodusenter merker ikke produktene slik at vi forbrukere vet hvor fisken er fanget eller hvor fiskematen er produsert. Det burde forbrukerne ha krav på å få vite, det mener også Forbrukerrådet og Mattilsynet. 

Mens kjøtt kan spores tilbake til gården grisen eller oksen kommer fra, er det nesten ikke mulig å finne ut hvor fisken kommer fra. Hvorfor godtar vi forbrukere dette?

zoomOle Erik Klokeide 
Ole Erik Klokeide 

Minst like viktig som at vi som skal spise fiskematen får vite, er at norsk fiskeindustri taper på denne dårlige merkingen. 

Hvis jeg visste at hvitfisken i fiskepinnene eller seibiffen var fisk fanget i Norskehavet eller Barentshavet, og produsert ved en foredlingsbedrift i Norge, ville jeg kjøpt den fremfor fiskepinner jeg ikke aner opphavet til. 

De kjøper jeg ikke uansett, i hvert fall ikke etter at jeg nå skjønner at fiskematprodusenter seiler under falskt flagg. Norsk fiskeindustri gjør seg selv en bjørnetjeneste om de ikke merker produktene sine skikkelig.

Sjømatkonsernet Norway Seafoods som eies av Lerøy-konsernet, er blant produsentene som bruker norsk flagg på produktene. Den sprøbakte torskefileten som er produsert i Norge, merkes produsert i Norge. Men kjøper du seibiff med løk eller fiskegrateng fra samme produsent, er de laget av polske og svenske fabrikkarbeidere. 

Dette ifølge NRK som har gjort en omfattende undersøkelse av fiskemat i butikker i Bodø. Men forbrukerne får ikke vite at maten er produsert i Polen eller Sverige. Norway Seafoods lurer derfor forbrukerne. Det er villedende markedsføring. Med norsk flagg på pakken må vi kunne forvente at det er et norsk produkt produsert i Norge.

Men forbrukerne får ikke vite at maten er produsert i Polen eller Sverige

Det er foreløpig ikke ulovlig å la være og merke fiskeproduktene, med det er ikke særlig klokt av norske produsenter. Bevissthet rundt god merking av sjømat burde oppta norske sjømatprodusenter. Mange er opptatt av gode norske råvarer, kortreist mat og kvalitet. Dette burde fiskeindustrien utnytte. Undersøkelser gjort for kjøtt, viser at ni av ti mener opprinnelsesmerking er viktig. Tror fiskeindustrien at ikke det samme gjelder for fisk?

En pakke sei i NRKs undersøkelse var tilsynelatende umerket. Men merkingen er på baksiden av emballasjen. En liten bokstav- og tallkode forteller at seien fra Nordøstatlanteren har reist Europa rundt med båt og bil før den havner i frysedisken i Bodø. I disse miljøtider bør det bli en kampsak å få merket sjømat skikkelig, slik at forbrukerne kan velge hvilke produsenter de vil handle fra.

Men denne lille koden som starter med P for Polen og en serie tall som henviser til fabrikken, er stort sett gresk for forbrukerne. Den er ment for myndighetene, for eksempel dersom et parti matvarer må trekkes fra markedet.

- Nordøstatlanteren er et enormt geografisk fangstområde. Vi hadde nok aldri godtatt en slik vag merking av kjøtt, sier seksjonssjef Lise Rokkones i Mattilsynet til NRK.

Norge er underlagt et internasjonalt merkeregelverk. Produsentene er pålagt å opplyse hvilket hav fisken kommer fra, og kun det. Mattilsynet ønsker å endre regelverket. Havet hvor fisken i fiskepinnene og fiskefiletene er fanget må stå på emballasjen som for eksempel Norskehavet eller Barentshavet.

Norsk villfanget fisk er mat fra øverste hylle. Det er derfor uforståelig at flere fiskematprodusenter ikke merker den som kvalitetsmat med norsk flagg og tydelig produksjonssted. Eller er det slik at det foredles så lite i Norge for det norske markedet, at det er bryet verdt?

Uansett, Norway Seafoods og andre fiskeprodusenter; skjerp dere, merk fisken skikkelig så vi forbrukere kan velge norsk kvalitetsfisk.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Digitalisering øker kvaliteten på forsøk

Kommentar
19. september 2020 10:33

Kjære delegat, pust med magen

Leserinnlegg
18. september 2020 08:36

Det marine økosystemet i nord er i endring

Kommentar
17. september 2020 19:22
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.