STØRRE BÅTER: De store «kystfiskebåtene» er i dag like store som autolinebåtene. Disse regnes som del av havfiskeflåten, og fisker på de samme ressursene som stor kyst fisker på.Foto: Frode Adolfsen
STØRRE BÅTER: De store «kystfiskebåtene» er i dag like store som autolinebåtene. Disse regnes som del av havfiskeflåten, og fisker på de samme ressursene som stor kyst fisker på.Foto: Frode Adolfsen

Store kystbåter undergraver kystfiskeflåtens kvotesystem

Leder
8. desember 2018 12:33

En utvikling med bygging av stadig større kystfiskebåter er i ferd med å undergrave kystfiskeflåtens kvotesystem, hevdes det fra forskerhold og fra fiskarlagene i nord. En påstand som bryskt avvises fra talsmannen for stor kyst, men ikke særlig overbevisende. Det er Einar Helge Meløysund som er medeier i «Einar Erlend», en 41,5 meter lang «kystfiskebåt», som går hardt ut mot en Sintef-forsker og to ledere i fylkesfiskarlagene i nord. 

Han mener de er på bærtur når de hevder at utviklingen av stor kyst undergraver systemet for kvotefordeling mellom flåtegruppene i kystfiskeflåten. Argumentet er at det er ikke overført kvote fra de mindre båtene til de største i kystflåten, og at de som har bygget større båter har gjort det med kvoter de har samlet seg fra flåtegruppen de hører til i som hjemmelslengde.

Alle i denne debatten er enige i at resultatet er at båtene som bygges på et nytt kvotegrunnlag, er store båter. Den største er 56 meter, mens det er en rekke av de rundt 60 båtene dette dreier seg om som er godt over 40 meter, og dermed langt over den grensen på 28 meter som ble satt for å bli definert som kystbåt da finnmarksmodellen ble innført i reguleringen av torskefisket nord for 62°N i 2002. Siden har det gått slag i slag for å endre denne grensen, under skiftende regjeringer.

Det er ikke overbevisende når Meløysund hevder at oppbyggingen av den nye flåten som fisker på kystkvotene, ikke undergraver kvotesystemet i kyst. De store «kystfiskebåtene» er i dag like store som autolinebåtene. Disse regnes som del av havfiskeflåten, og fisker på de samme ressursene som stor kyst fisker på. De har til og med fått lov til å velge snurrevad som redskap, men har per i dag 2-3 ganger så stor torskekvote som stor kyst. 

Til gjengjeld kan autolinebåtene ikke ha kvoter i pelagisk fiske. Men hvor lenge en slik forskjell får fortsette, vet vi ikke i dag. I fiskeriene er det alltid de som har mer kvoter som sammenlignes, når det kreves endringer i kvotesystemene. Dette er også argumentet til Sintef-forsker Dag Standal. Når båtene er sammenlignbare i størrelse, vil de også sammenligne seg i kvotegrunnlag.

Båter som er sammenlignbare i størrelse, vil også sammenligne seg i kvotegrunnlag

I et leserbrev fra lederen i Fiskarlaget Nord, Roger Hansen,  stiller han spørsmål ved om vi har kontroll på utviklingen. En utvikling som han mener vil utfordre deltagerloven, da det vil være vanskelig å gjennomføre generasjonsskifter med store og dyre båter. 

Hansen spør om vi rigger kystfiskeflåten slik at vi risikerer å «miste» store deler av kvotene til havfiskeflåten i fremtiden. Han spør hva det i så fall betyr for fremtidens kystfiskere, landindustrien og kystsamfunnene? Dette er en reell problemstilling som bør debatteres, og som bør avklares i den meldingen som etter sigende kommer til Stortinget neste år. 

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00