MOT GRUVEPLANER: Naturvernforbundet her ved Eivind Trædal, markerte sitt standpunkt mot sjødeponi i Førdefjorden på messen, noe som var svært upopulært hos arrangørene. (Foto: Torhild Måkestad Matinussen)Foto: 0
MOT GRUVEPLANER: Naturvernforbundet her ved Eivind Trædal, markerte sitt standpunkt mot sjødeponi i Førdefjorden på messen, noe som var svært upopulært hos arrangørene. (Foto: Torhild Måkestad Matinussen)Foto: 0

Hvordan kan Erna mene gruvedeponi er miljøvennlig?

Leder
3. desember 2018 05:00

Regjeringen har slått fast at det blir gruvedeponi i Repparfjorden og Førdefjorden. En konklusjon, som Venstre-statsråd Ola Elvestuen må fronte, og som garantert gjør vondt langt inn i sjelen hos klima- og miljøministeren. Det er trist at havnasjonen Norge åpner opp slik tilgrising. Sett i lys av at vi setter stadig strengere krav til oppdrettsnæringen, er det knapt forståelig at en annen næring får forurense slik.

Elvestuen sa i Stortinget i forrige uke at det ikke var aktuelt å ta omkamp på de tillatelsene som er gitt til å dumpe gruveavfall i Sogn og Fjordane og Finnmark. Dette til tross for at Elvestuen og partiet hans har jobbet med nebb og klør mot disse planene. 

Nå står Venstre på regjeringsplattformen fra Jeløya, og der kommer det klart frem at de to prosjektene skal få drive. Venstre har imidlertid fått gjennomslag for at det ikke skal komme nye deponier i denne stortingsperioden (2017-21). 

Vi har helt siden disse planene ble kjent vært skeptisk til å dumpe gruveavfall i norske fjorder, og mener fremdeles at dette ikke er en vei for fremtiden. Vi finner det også ganske ironisk at vår statsminister er bekymret for havenes helsesituasjon når hun samtidig åpner opp for denne type politikk. 

I et intervju med avisen Bergens Tidende uttalte hun under den store havforskningskonferansen for to uker siden at situasjonen er dramatisk når det gjelder plastforsøpling, overfiske, tap av biomangfold og ikke minst havforsuring som er knyttet til klimaendringer i mange områder. Statsministeren mener presset fra de fire hovedtruslene kan få store konsekvenser for milliarder av mennesker på kloden.

Erna Solberg forsvarer imidlertid gruvedeponier i fjordene, fordi hun mener det er bedre enn å ha dem på land. Hun sier det finnes dokumentasjon på at slike deponi ikke har noen negativ effekt, og at utslipp til sjø kan være mer miljøvennlig enn landdeponier. 

Norge burde gått foran og satt miljøet øverst.

Vi stiller oss svært skeptisk til disse vurderingene, og mener konklusjonene fra blant annet forskerne på Havforskningsinstituttet viser at statsministeren tar feil. At Norge åpner opp for dette setter oss i bås med en rekke land vi miljømessig ikke bør sammenligne oss med. 

Denne høsten har det samtidig kommet stadig flere krav om at oppdrettsnæringen må få skjerpede miljøkrav. Krav til mindre utslipp og mer produksjon i lukkede anlegg er to punkt som går igjen, og er noe som regjeringen ser ut til å følge opp. 

Vi tror også tøffe miljøkrav til oppdrettsnæringen er nødvendig, men slike innskjerpinger på en forholdsvis bærekraftig drevet næring harmonerer svært dårlig med at Solberg med den andre hånden er villig til å dumpe gruveslam i de samme fjordene. At de to fjordene hun vil grise til attpåtil er nasjonale laksefjorder gjør ikke situasjonen noe bedre. Norge burde etter vår mening gått foran og satt miljøhensyn først. Derfor burde det blitt nei til å dumpe avfall i havet.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00