MIKROPLAST:I høst fant forskere for første gang mikroplast i mennesker. En gruppe forskere ved Universitetet i Bergen er i gang med å forske på hva mikroplast gjør med kroppen vår. Illustrasjonsfoto: Christoph Noever/Universitetet i Bergen
MIKROPLAST:I høst fant forskere for første gang mikroplast i mennesker. En gruppe forskere ved Universitetet i Bergen er i gang med å forske på hva mikroplast gjør med kroppen vår. Illustrasjonsfoto: Christoph Noever/Universitetet i Bergen

Mest plast fra dekk og asfalt i Oslofjorden

Miljø
Redaksjonen
20. november 2018 10:56

Forskere ved Havforskningsinstituttet (HI) har overvåket og kartlagt plastavfallet i ytre Oslofjord. De konkluderer med at mesteparten av plastavfallet stammer fra asfalt og dekk, melder HI på sine nettsider.

Totalt ble det tatt 79 prøver på 15 ulike steder i områdene rundt nasjonalparkene Færder i Vestfold og Hvaler i Østfold. Forskerne talte opp 77.000 mikroplastartikler.

Ettersom det er vanskelig å identifisere nøyaktig hvor de bittesmå mikroplastbitene stammer fra, valgte forskerne å sortere partiklene etter form, farge og størrelse.

Jakten på hvilken type plast som i størst grad havner i havet, ga et klart svar i dette tilfellet.

- Så mye som 80 prosent av partiklene kommer mest sannsynlig fra asfalt og bildekk, forteller forsker Jon Albretsen.

En «god» nummer to var fiberbiter fra tau eller klær, som 9 prosent av mikroplasten ser ut til å stamme fra. 

Hvor plasten kommer fra, har forskerne klart å spore ved hjelp av modellerte havstrømmer og drivbaner for marin plast.

- Modellen viser at Østfold er mest utsatt for å få oppsamling av langveisfarende plast, mens «lokal plast» fra elvene hovedsakelig er et lokalt problem for kysten ellers, viser Albretsen til.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00