STANGFISKE: Her har stangfiskerne fått den aller første makrellstørjen på kroken. Den døde imidlertid etter at den ble merket.Foto: Sean Tracey/Havforskningsinstituttet
STANGFISKE: Her har stangfiskerne fått den aller første makrellstørjen på kroken. Den døde imidlertid etter at den ble merket.Foto: Sean Tracey/Havforskningsinstituttet

Størjemerkingen er avsluttet

Prosjektleder Keno Ferter ved Havforskningsinstituttet satser på å satelittmerke flere makrellstørjer langs norskekysten neste år.

Fiskeri
Torhild Måkestad Martinussen
13. oktober 2018 11:03

Cirka 20 sportsfiskerlag var i år plukket ut til å hjelpe havforskerne med å satelittmerke 20 makrellstørjer.  Det var i vår at HI fikk klarsignal fra den Atlantiske tunfiskkommisjonen (ICCAT) til å merke 20 makrellstørjer på Vestlandskysten. Det er for å få mer kunnskap om artens utbredelse, vandring og liv.

 Prosjektet som startet i slutten av august, er nå avsluttet, forteller prosjektansvarlig Keno Ferter ved Havforskningsinstituttet til Fiskeribladet.

Hindret av dårlig vær

To makrellstørjer er blitt merket - den ene døde etter merkingen, mens nummer to heldigvis overlevde og svømmer nå rundt med et satelittmerke. Grunnet dårlig vær ble stangfiskerne forhindret fra å fortsette størjejakten gjennom nær sagt hele september. 

Helt på tampen av september fikk stangfiskerne og forskerne kun to korte dager på feltet.

- Vi så størje i Fedjeosen, men det var ganske dårlige forhold. Vi satser på nye muligheter neste år, sier Ferter til Fiskeribladet.

I desember kommer forskerne med en rapport om prosjektet.

Makrellstørje

  • Makrellstørje, også kalt størje og blåfinnet tunfisk, er en fisk i makrellfamilien.
  • Den kan bli mer enn 3 meter lang, veie godt over 500 kilo, og er den aller største tunfiskarten og benfisken på kloden.
  • Størjen kan svømme 70 km/t, krysse Atlanterhavet på 50 dager og dykke ned til 500-1000 meters dyp. Fremdelen av kroppen er dekket med et «panser» av sammenvokste skjell.
  • To ringnotbåter «Salvøy» og «Hillersøy» fikk i år en kvote på 45 tonn hver. 
  • Totalkvoten for inneværende år er 104 tonn.
( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00