Vil Fjordlaks komme med en forklaring og begrunne deres oppførsel ovenfor ingøysamfunnet, spør Lars Nibe i dette innlegget. Han driver dagligvarebutikken Krambua på Ingøya sammen med kona. Foto: Agnar Berg
Vil Fjordlaks komme med en forklaring og begrunne deres oppførsel ovenfor ingøysamfunnet, spør Lars Nibe i dette innlegget. Han driver dagligvarebutikken Krambua på Ingøya sammen med kona. Foto: Agnar Berg

Fjordlaks AS holder fortsatt sitt kvelertak over Ingøya

Det er nå over enn 16 måneder siden Fjordlaks la ned driften på Ingøy-bruket og fjernet alt produksjonsutstyr. Det må være lov å gjøre seg noen tanker omkring det som har skjedd i ettertid eller rettere sagt, ikke skjedd.

Leserinnlegg
Skrevet av11. oktober 2018 05:00

Undertegnede er ikke tilhenger av å bruke media som mellomledd for å føre diskusjoner, men konstaterer forsiktig sagt at å få en dialog med Fjordlaks på et skikkelig vis synes å være en utfordring.

Stansen på Ingøy-bruket var varslet og begrunnelsen var at det i lang tid hadde vært ulønnsom drift og lite tilgang på fisk. Nå er det nok flere årsaker og flere måter å se det på, og man skal kanskje være forsiktig med å kommentere dette, men mange undres fortsatt på mye omkring den drifta de hadde her.

Da Ingøy-anlegget stengte, ble det sagt fra Fjordlaks at de ville ta en driftshvile i ett år og så vurdere mulig ny drift, men var også tydelig åpen for å selge anlegget, og da fortrinnsvis til alternativ virksomhet som de har kalt det. Det har vært interesse for å kjøpe anlegget til flere formål, men Fjordlaks er ikke tilgjengelig for forhandlinger og velger å holde den største tystnad omkring saken. Mange tenker at det er en strategi for å uthale og vinne tid. Deres utilgjengelighet og mange latterlige bortforklaringer har blitt lagt merke til. Det må sies at det har vært en utfordring å ha med Fjordlaks å gjøre. 

Fjordlaks skylder oss en grundig forklaring, og straks foreta nødvendig reparasjon før noe dramatisk skjer

Når Fjordlaks mener at det ikke er fisk og lønnsomhet på Ingøya, er det en ærlig sak å si at de ikke vil mer. Men det mange da spør seg er hvorfor Fjordlaks skal hindre andre å drive med det de selv ikke evner å få lønnsomhet i. Dermed blokkerer de for aktører som kunne skape annen virksomhet ved å få overta anlegget. Hadde de avhenda anlegget ville det i dag vært virksomhet på øya. De lar heller anlegget, som for det meste står på et industriområde opparbeidet og betalt med offentlige midler, forfalle for vær og vind og skaper etter hvert problem med sikkerheten også for dem som må bruke adkomst til trafikk-kaia m.m. Fjordlaks skylder oss en grundig forklaring, og straks foreta nødvendig reparasjon før noe dramatisk skjer. Er Fjordlaks klar over situasjonen omkring deres anlegg her? Som eier har de forpliktelser her som de ikke kan se bort fra. 

zoomSTILLE: Fjordlaks overtok hvitfiskmottaket på Ingøya i 2005. Våren 2017 ble virksomheten lagt ned. 
STILLE: Fjordlaks overtok hvitfiskmottaket på Ingøya i 2005. Våren 2017 ble virksomheten lagt ned. 

I månedsskiftet februar/mars i år ble det holdt et folkemøte på Ingøya om Ingøybruket med deltakere fra både næringsliv, kommunale - og sentrale politikere. Anders Pedersen i Fjordlaks var invitert til møte. Han meldte avbud, men etter et halvår med taushet kom Pedersen likevel ut i avis og TV samme dag med stort oppslag om at de starter opp drifta på Ingøy, men venter på mer strøm og vann, selvfølgelig svarer han bekreftende til spørsmål fra journalist. Vann og strøm var nye argumenter som aldri har vært brukt tidligere som begrunnelse for et dårlig driftsresultat og stans på Ingøy.

Det ble straks invitert til et møte mellom Repvåg kraftlag, kommunens politiske ledelse og Fjordlaks med flere med møtested på Tufjordbruket, som jo ifølge Fjordlaks heller ikke der har vann og strøm nok. Fjordlaks skulle på møtet klarlegge deres behov så man snarest kunne få startet en prosess for å finne finansiering av ny sjøkabel også for å dekke behovet til Fjordlaks. Dette møtet har Fjordlaks dessverre pr. i dag ikke sett seg tid til å være med på til tross for gjentatte invitasjoner, og jeg vet ikke om denne saken lengre holdes varm. Situasjonen pr. i dag er at Ingøy-anlegget fortsatt står stille, forfaller og er påført omfattende skader som følge av totalt fravær av vedlikehold over lang tid. 

Det kan ikke være slik at Fjordlaks skal legge beslag på offentlige investeringer, tegne kommunekartet og diktere hva som skal gjøres på Ingøya

Det må være et tankekors for mange at det er gjort grunnlagsinvesteringer med offentlige midler i industriområde/tomt og kaia m.m. for at Ingøya skulle ha et fiskemottak, og som målt i 2018-kroner beløper seg til flere 10 tals mill. kroner. Disse investeringene blokkerer nå Fjordlaks bevisst ved å hindre andre aktører i næringa eller annen virksomhet å etablere seg og gjøre noe positivt for øya og kommunen. Det er forståelig at slikt oppfattes av mange som tyveri, arroganse og maktmisbruk av Fjordlaks, noe selskapet skulle holde seg for god til.

Annen virksomhet på øya lider for dette og verdien av eiendommer av forskjellig slag har falt i verdi for 10 talls millioner og nærmer seg nullpunktet i likhet med Fjordlaks sine egne investeringer her slik situasjoner er i dag.

Vil Fjordlaks være komfortabel med et slikt ettermæle når historien skal skrives?

Vil Fjordlaks komme med en forklaring og begrunne deres oppførsel ovenfor ingøysamfunnet med flere, og hvorfor de ser seg berettiget til å sperre et industriområde finansiert med offentlige midler for annen virksomhet dersom de selv ikke skal bruke det?

Dersom Fjordlaks mener å ta opp drifta ved anlegget, og de er velkommen til det, hvilken drift- og fremdriftsplan arbeider de i tilfelle etter?

Kravet herfra må være at enten opptar Fjordlaks sin virksomhet på Ingøy straks eller så må anlegget og industriområde avhendes til andre som kan være villig til å skape noe. Det kan ikke være slik at Fjordlaks skal legge beslag på offentlige investeringer, tegne kommunekartet og diktere hva som skal gjøres på Ingøya.

Man kan være fristet til å bruke et sitat fra korsfestelsesberetningen i Lukasevangeliet hvor Jesus sier: Far, forlat dem, for de vet ikke hva de gjør. 

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Kvotebonus som stimuleringsverktøy

Kommentar
15. september 2019 13:21

Fakta om lusemidler og reker

Leserinnlegg
14. september 2019 19:26

Jo, unge bryr seg om bærekraft

Leserinnlegg
1 kommentar14. september 2019 15:48

- Tull med tall for Torbjørn Trondsen

Leserinnlegg
2 kommentarer13. september 2019 11:27

Nesvik: - Ribbes kvotegruppen 15-21 meter i kvotemeldingen?

Leserinnlegg
4 kommentarer12. september 2019 12:06

- Valutaeffekt gir gode priser nå i makrellsesongen

Leserinnlegg
10. september 2019 05:00

- Misvisende om investeringer i havbruk fra Ørebech

Leserinnlegg
9. september 2019 20:22

- Mangler fiskarlagslederen ryggrad?

Leserinnlegg
1 kommentar9. september 2019 15:36

Nå må vi hive oss rundt!

Kommentar
8. september 2019 14:22

Kampen om fiskeressursene

Kronikk
8. september 2019 09:37
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00