Ill.foto Kongekrabbe.  
Ill.foto Kongekrabbe.  

Frykter kongekrabbe omsettes svart for titalls millioner

Krim
5. september 2018 12:42

Sjømat Norge frykter kongekrabbe for flere titalls millioner kroner omsettes på det svarte markedet. I verste fall kan det gi konsekvenser for hele næringen, skriver NRK.

Onsdag starter norgeshistoriens største kongekrabberettssak der en 50 år gammel mann står tiltalt for å ikke ha bokført over 24 tonn kongekrabbe, til en verdi på 3,4 millioner kroner.

Det er første gang politiet vil forsøke å få en person dømt for grov overtredelse av bokføringsloven, noe som har en øvre strafferamme på seks års fengsel.

Mannen erkjenner ikke straffskyld.

Men selv om dette regnes som den hittil største saken, mener flere at problemet med svart kjøp og salg av kongekrabbe er mye større.

- Vi tror det er et stort omfang, og at det kan dreie seg om flere hundre tonn i året, sier Kristin Alnes i Sjømat Norge til NRK.

Hun tror det har blitt verre og verre for hvert år som har gått. I verste fall frykter hun at det vil gå utover selve bestanden.

Det har vært flere store kontroller av kongekrabbebedrifter, hvor politi, Skatteetaten og Fiskeridirektoratet har samarbeidet. 

Fiskeridirektoratet varsler også at det i fremtiden vil komme flere kontroller for å få stoppet det svarte markedet i kongekrabbefisket.

Fiskeriminister Harald T. Nesvik har varslet at flere tiltak for å få bukt med problemet vil bli vurdert fremover.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00