Demonstrasjon mot oljeutvinning i LoVeSeFoto: Folkeaksjonen
Demonstrasjon mot oljeutvinning i LoVeSeFoto: Folkeaksjonen

Stopp ørkenvandringen og se framover!

Muligheten for et varig oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja har aldri vært nærmere, og hva Arbeiderpartiet vedtar på sitt landsmøte i april neste år vil være avgjørende.

Saken om ja eller nei til oljeaktivitet i Lofoten, Vesterålen og Senja har pågått de fire siste stortingsperiodene - snart 16 år med ørkenvandring.

I Stoltenberg-regjeringens åtte år satte SV og Sp foten ned for å åpne området for oljeboring. I Solberg-regjeringens snart åtte år har KrF og Venstre stilt samme ultimatum: Ja til konsekvensutredning betyr nei til regjeringssamarbeid.

Det er absolutt ingenting som tilsier at Sp, SV, KrF eller Venstre vil endre standpunkt i denne saken. Uansett regjeringskonstellasjon vil H, Frp og AP måtte samarbeide med ett eller flere av de partiene som sier nei til oljeaktivitet i Lofoten, Vesterålen og Senja. Ingen har tro på at dette bildet vil endre seg. Dessuten vil de klimautfordringene vi har, både i Norge og i verden for øvrig, gjøre det politisk umulig å gå i gang med oljeutvinning i et av verdens viktigste gyte-, oppvekst- og fangstområder. Verden trenger mer fisk og mindre olje.

zoomFolkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Wenche Cumming.
Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Wenche Cumming.

Lofoten, Vesterålen og Senja må nå få slippe flere runder med debatt om denne saken - den fører ingensteds hen. Næringslivet må få sikkerhet for en stabil og forutsigbar politikk basert på de rike og fornybare ressursene vi har, og som er grunnmuren for arbeidsplasser og bosetting. Dette er også argumenter fra sentrale politikere i Nordland Arbeiderparti når de nå sier nei til konsekvensutredning. Oljeløpet er kjørt, nå må vi komme videre.

Høyre kan gjerne ironisere over Arbeiderpartiets snuoperasjon, men de sitter faktisk i samme situasjon: De har samarbeidspartnere som stopper konsekvensutredning, et økende antall velgere, opp mot 50 %, som ikke vil bore etter olje i Lofoten, Vesterålen og Senja, og et stadig mer miljøbevisst Unge Høyre som etter all sannsynlighet vil gå imot oljeaktivitet i dette område på sitt neste landsmøte. Bare ei håndfull stemmer manglet sist.

Arbeiderpartiet er nå i gang med diskusjonen. Når flertallet av velgerne, nesten alle lokallagene i Lofoten, Vesterålen og Senja, et stort flertall av fylkeslagene, AUF, og mange av fagforeningene i LO, sier nei, så må det bli nei til konsekvensutredning på neste landsmøte i Arbeiderpartiet. Noe annet vil være særdeles vanskelig både å forklare og forsvare.

Lofoten, Vesterålen og Senja vil være ei vinnersak for Arbeiderpartiet, dersom de gjør det rette valget. Ikke kast bort denne muligheten!

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Digitalisering øker kvaliteten på forsøk

Kommentar
19. september 2020 10:33

Kjære delegat, pust med magen

Leserinnlegg
18. september 2020 08:36

Det marine økosystemet i nord er i endring

Kommentar
17. september 2020 19:22
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.