LoVeSe: Det er viktig å få fram at sameksistens mellom olje- og fiskerinæringen ikke har vært så uproblematisk som oljenæringen uttrykker, mener innsender.Arkivfoto: natur og ungdom
LoVeSe: Det er viktig å få fram at sameksistens mellom olje- og fiskerinæringen ikke har vært så uproblematisk som oljenæringen uttrykker, mener innsender.Arkivfoto: natur og ungdom

- Oljeindustrien forsøker å nedtone olje og fisk-konflikter

Seismikk og fiskeri går ikke sammen. Oljeindustrien nedtoner problemene og snakker om sameksistens.  Fiskerne erfarer at dette er langt fra realiteten på fiskefeltene.

Seismikkskyting er et sentralt konfliktområde mellom fiskerinæringa og oljeindustrien, blant annet i striden om Lofoten, Vesterålen og Senja. Seismikk skremmer bort fisken noe som har umiddelbare konsekvenser for fiskerne, og den skader og dreper egg, yngel og fisk. Slike skader har også alvorlige konsekvenser på lang sikt. 

zoomWenche Cumming i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. 
Wenche Cumming i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. 

Nedtoning

Oljeindustrien nedtoner problemene og snakker om sameksistens og samarbeid, mens fiskerne erfarer at dette er langt fra realiteten på fiskefeltene. De krever at seismikkskyting ikke må tillates på fiskefeltene og etterlyser mer forskning på området.

I den seinere tida er det gitt litt mer penger til slik forskning, og resultatene så langt går ikke i oljeindustriens favør.

Den 25. mars i år omtalte The Irish Times en undersøkelse gjort av forskere ved University of Tasmania og Curtin University i Australia. De fant at seismikk som brukes i leiting etter olje og gass under havbunnen forårsaker to til tre ganger økt dødelighet hos dyreplankton både på larvestadiet og hos fullvoksne. Tidligere forskning bekrefter disse funnene.

Seismikk som brukes i leiting etter olje og gass under havbunnen forårsaker to til tre ganger økt dødelighet hos dyreplankton både på larvestadiet og hos fullvoksne

Nøkkelfaktor

Dyreplankton er en nøkkelfaktor for helse og produktivitet i de globale marine økosystemene. Forskerne fant at seismikk har et betydelig og ikke erkjent potensial for negativ påvirkning på havets økosystem. Undersøkelsen ble publisert i tidsskriftet Nature Ecology and Evolution og har vakt stor interesse verden over, blant annet i Irland.

Fiskere som fisker reker på Porcupine Bank på vestkysten av Irland har i lang tid observert at rekebestanden ikke var den samme etter seismikkskyting i området. De krever nå at myndighetene revurderer oljeselskapenes tillatelse til å bruke seismikk. Det samme gjør også miljøene som er opptatt av sjøpattedyrenes levevilkår.

Disse funnene forsterker ytterligere kravet om at Lofoten, Vesterålen og Senja må gis varig vern mot petroleumsvirksomhet.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.