LoVeSe: Det er viktig å få fram at sameksistens mellom olje- og fiskerinæringen ikke har vært så uproblematisk som oljenæringen uttrykker, mener innsender.Arkivfoto: natur og ungdom
LoVeSe: Det er viktig å få fram at sameksistens mellom olje- og fiskerinæringen ikke har vært så uproblematisk som oljenæringen uttrykker, mener innsender.Arkivfoto: natur og ungdom

- Oljeindustrien forsøker å nedtone olje og fisk-konflikter

Seismikk og fiskeri går ikke sammen. Oljeindustrien nedtoner problemene og snakker om sameksistens.  Fiskerne erfarer at dette er langt fra realiteten på fiskefeltene.

Seismikkskyting er et sentralt konfliktområde mellom fiskerinæringa og oljeindustrien, blant annet i striden om Lofoten, Vesterålen og Senja. Seismikk skremmer bort fisken noe som har umiddelbare konsekvenser for fiskerne, og den skader og dreper egg, yngel og fisk. Slike skader har også alvorlige konsekvenser på lang sikt. 

zoomWenche Cumming i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. 
Wenche Cumming i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. 

Nedtoning

Oljeindustrien nedtoner problemene og snakker om sameksistens og samarbeid, mens fiskerne erfarer at dette er langt fra realiteten på fiskefeltene. De krever at seismikkskyting ikke må tillates på fiskefeltene og etterlyser mer forskning på området.

I den seinere tida er det gitt litt mer penger til slik forskning, og resultatene så langt går ikke i oljeindustriens favør.

Den 25. mars i år omtalte The Irish Times en undersøkelse gjort av forskere ved University of Tasmania og Curtin University i Australia. De fant at seismikk som brukes i leiting etter olje og gass under havbunnen forårsaker to til tre ganger økt dødelighet hos dyreplankton både på larvestadiet og hos fullvoksne. Tidligere forskning bekrefter disse funnene.

Seismikk som brukes i leiting etter olje og gass under havbunnen forårsaker to til tre ganger økt dødelighet hos dyreplankton både på larvestadiet og hos fullvoksne

Nøkkelfaktor

Dyreplankton er en nøkkelfaktor for helse og produktivitet i de globale marine økosystemene. Forskerne fant at seismikk har et betydelig og ikke erkjent potensial for negativ påvirkning på havets økosystem. Undersøkelsen ble publisert i tidsskriftet Nature Ecology and Evolution og har vakt stor interesse verden over, blant annet i Irland.

Fiskere som fisker reker på Porcupine Bank på vestkysten av Irland har i lang tid observert at rekebestanden ikke var den samme etter seismikkskyting i området. De krever nå at myndighetene revurderer oljeselskapenes tillatelse til å bruke seismikk. Det samme gjør også miljøene som er opptatt av sjøpattedyrenes levevilkår.

Disse funnene forsterker ytterligere kravet om at Lofoten, Vesterålen og Senja må gis varig vern mot petroleumsvirksomhet.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

- Kan Repparfjorden reddes?

Leserinnlegg
10. desember 2018 10:43

Ny lov kan true livets opphav

Kommentar
8. desember 2018 10:38

- Vi trenger jevnere loddefiske

Kommentar
3 kommentarer7. desember 2018 19:06

- Fiskarlaget Nord aldri har hevdet at noen har opptrådt uredelig

Leserinnlegg
2 kommentarer6. desember 2018 13:03

Usikret hvalturisme

Kommentar
6. desember 2018 10:56

Europeere har sagt sitt om norsk laks

Leserinnlegg
1 kommentar6. desember 2018 09:59

Ja til ordnede forhold i fiskeflåten

Leserinnlegg
2 kommentarer6. desember 2018 07:44

«Du må ikke sove»

Leserinnlegg
4. desember 2018 08:23

Standal svarer Meløysund

Leserinnlegg
3. desember 2018 15:49

Fôr og lus koster penger

Kommentar
1 kommentar3. desember 2018 13:37

- Den norske fiskerstatusen undergraves

Kommentar
2 kommentarer1. desember 2018 14:06

- Hva mener SV om oppdrettspolitikk?

Leserinnlegg
30. november 2018 15:04
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00