Du kan spise blåskjell, selv om de inneholder antibiotikaresistente bakterier. Bakteriene forsvinner når skjellene blir kokt.Illustrasjonsfoto: Kristian Ridder-Nielsen
Du kan spise blåskjell, selv om de inneholder antibiotikaresistente bakterier. Bakteriene forsvinner når skjellene blir kokt.Illustrasjonsfoto: Kristian Ridder-Nielsen

Trygt å spise blåskjell, selv om de kan inneholde antibiotikaresistente bakterier

Miljø
Redaksjonen
24. mars 2018 14:27

Forskere har for første gang undersøkt forekomst av antibiotikaresistente bakterier i skjell langs norskekysten. 33 prosent av bakteriene i skjellene som ble undersøkt, viste seg å være multiresistente, melder Havforskningsinstituttet (HI).

Kan forekomme naturlig

Både i Norge og internasjonalt er antibiotikaresistente bakterier et økende problem. For å få en oversikt over resistente bakterier i havet, har forskere ved HI undersøkt 75 bakterier fra skjell fra 18 ulike steder langs kysten. Undersøkelsen er gjort på oppdrag for Miljødirektoratet.

Av de 75 bakteriene som ble undersøkt var 65 prosent resistent mot mindre enn tre forskjellige antibiotika. 33 prosent var resistent mot tre ulike antibiotika fra tre ulike klasser av antibiotika, og ble dermed definert som multiresistente.

Noen bakterier finnes naturlig i miljøet, mens andre har opphav fra mennesker eller dyr.

Marine skjell, som blåskjell, er gjerne første leddet som fanger opp resistente bakterier i havet. 

Kan spise skjell

Selv om en kan finne antibiotikaresistente bakterier i skjell, er det ikke grunn til å fraråde konsum av skjellene. Ved varmebehandling forsvinner også bakteriene, viser HI til.

På oppdrag fra Mattilsynet, overvåker Havforskningsinstituttet hvert år norske skjell for bakterier som E. coli, en tarmbakterie som ofte brukes som en indikator for hygienisk status.

- Det er viktig at andre bakterier, som naturlig forekommende miljøbakterier, også inkluderes i en fremtidig overvåkning av antibiotikaresistens for å forstå havet sin rolle i utvikling og spredning av resistens. Kun en liten andel av bakteriene i skjellene var E. coli, sier forsker Cecilie Svanevik.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00