Om hypotesetesting og vitenskap

Forskningsdirektør Geir Huse og forskningsgruppeleder på pelagisk fisk Aril Slotte, svarer på et leserinnlegg fra Jens Christian Holst.

Leserinnlegg
zoomEKKOLODD: Det er flere grunner til at ekkoloddet fremdeles vil være hovedmåleinstrumentet vårt på overvåkningstoktene fremover.Illustrasjonsfoto: Kystvakten / KV «Sortland»
EKKOLODD: Det er flere grunner til at ekkoloddet fremdeles vil være hovedmåleinstrumentet vårt på overvåkningstoktene fremover.Illustrasjonsfoto: Kystvakten / KV «Sortland»

I et nytt innlegg hevder Jens Christian Holst at ekkoloddmetoden - på grunn av sildas unnvikelsesadferd - er årsaken til den påståtte underestimeringen av nvg-sild på Vendla-toktet. Dette er en potensiell feilkilde som vi allerede har testet for Vendla-toktet ved å sammenligne dataene fra sonar og ekkolodd uten å finne støtte for hypotesen.

En metode for å undersøke om unnvikelse gir målefeil i et tokt er å beregne teoretisk hvor mange stimer en bør fange opp med ekkoloddet, gitt observasjoner med fiskerisonaren. Dersom en ser færre stimer med ekkoloddet enn statistisk forventet ut fra sonarobservasjonene, så antar man et unnvikelsesproblem og underestimering. Dette var imidlertid ikke tilfellet med «Vendla-toktet». Her var det overensstemmelse mellom observasjoner på sonar og ekkolodd; noe som allerede ble dokumentert i toktrapporten fra 2016.

Havforskningsinstituttet har aldri hatt noe imot at sildeestimatet fra Vendla-toktet kvalitetssikres

zoomGeir Huse, forskningsdirektør ved Havforskningsinstituttet
Geir Huse, forskningsdirektør ved Havforskningsinstituttet

Holst ønsker seg et paradigmeskifte der ekkoloddmetoden skal pensjoneres. Dette er etter vår mening et svært drastisk og lite gjennomtenkt ønske. Det som er sikkert, er at sonar ikke egner seg for estimering av toktindekser alene. Sonaren egner seg spesielt dårlig på gytetoktet for nvg-sild der silda står mye i slør eller tette lag nær bunnen. Det er flere grunner til at ekkoloddet fremdeles vil være hovedmåleinstrumentet vårt på overvåkningstoktene fremover, men Havforskningsinstituttet prioriterer å utvikle overvåkningsmetoder som kombinerer sonar og ekkolodd på de toktene der unnvikelse og fisk i ekkoloddets blindsone nær overflaten kan være et problem. Denne typen målefeil på akustiske tokt er også et eget fokusområde i REDUS-prosjektet, der vi jobber for å redusere usikkerhetene i toktestimatene og bestandsvurderingene våre.

zoomArild Slotte, fagleder pelagisk fisk ved Havforskningsinstituttet
Arild Slotte, fagleder pelagisk fisk ved Havforskningsinstituttet

Vi poengterer nok en gang at dataene fra både fiskerisonaren og ekkoloddet viste svært lav tetthet på stimene i Vendla-området sammenlignet med stimene i dekningsområdet inne ved kysten, der vi mener bestanden i all hovedsak befant seg da Vendla passerte på sin dekning nordover. Dette er vår forklaring på den lave biomassen som til slutt ble målt i Vendla-området; noe som også fremkommer i toktrapporten fra 2016.

Havforskningsinstituttet har aldri hatt noe imot at sildeestimatet fra Vendla-toktet kvalitetssikres eller at eksterne eksperter på akustisk mengdemåling evaluerer resultatene fra toktet. Alt av data og beregninger er nå lagt ut på våre hjemmesider slik at andre kan gå gjennom dem her.

Utover det viser vi til våre tidligere innlegg i Fiskeribladet om denne saken.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Debatt: - Vi er bekymret for sjøfolkene

Leserinnlegg
3. august 2020 12:08

Mer klimavennlig sjømatproduksjon

Leserinnlegg
2. august 2020 13:45

En sommer ved havet

Kronikk
1. august 2020 16:01

Debatt: - Havet er ingen søppelplass

Leserinnlegg
30. juli 2020 10:56

Debatt: - Få sjøfolka hjem!

Leserinnlegg
30. juli 2020 08:42
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.