NY ARBEIDSPLASS: - Vi gleder oss til å ta fatt, sier styrmann Pål McGinnis som flankeres av skipsfører Rani Skoubo (t.v.) og maskinist Ingi Müller Weihe. Foto: Kjersti Kvile
NY ARBEIDSPLASS: - Vi gleder oss til å ta fatt, sier styrmann Pål McGinnis som flankeres av skipsfører Rani Skoubo (t.v.) og maskinist Ingi Müller Weihe. Foto: Kjersti Kvile

«Peter Henry von Koss» er på vei nordover

Redningsskøyta «Peter Henry von Koss» skal øke sikkerheten for sjøfarende i Finnmark. I disse dager holder mannskapet på å flytte inn i sin nye arbeidsplass.

Båter
Kjersti Kvile
Telefon 55 30 22 33
Mobil 415 00 757
16. januar 2018 12:51Oppdatert:
16. januar 2018 13:51

- Det er litt rotete her, innrømmer styrmann Pål McGinnis. 

Tirsdag ligger redningsskøyta «Peter Henry von Koss» til kai i Bergen. I dagmessa som er det første du kommer til når du stiger inn, står det pappesker og emballasjerester på de fleste flater. 

Redningsskøyta var i Middelhavet fra juli 2015 til juni 2017, og reddet på den tiden 6400 mennesker opp fra sjøen. Nå er den imidlertid på vei til sin nye stasjon i Mehamn i Finnmark, når Redningsselskapet oppbemanner for første gang på ti år. 

Større trygghet, bedre service

I november ble det klart at regjeringen vil gi 10 millioner kroner til en ekstra redningsskøyte i Finnmark. I dag er et tre skøyter som patruljerer fylket, «Odin» fra Havøysund, «Reidar von Koss» fra Båtsfjord og «Gjert Wilhelmsen» fra Sørya. Det er et enormt område å dekke. Nå kommer «Peter Henry von Koss» midt mellom.

- Beredskapen er ikke dårlig i dag, men de har langt å kjøre. Nå kan «Odin» konsentrere seg mer vestover og «Reidar von Koss» østover, sier McGinnis. 

- Arbeidsplasser, beredskap, det er mye positivt med det her, mener skipsfører Rani Skoubo.

zoomPÅ VEI: Redningsskøyta «Peter Henry von Koss» forflyttes fra Middelhavet til Finnmark. Her stopper de i Bergen på veien nordover.
PÅ VEI: Redningsskøyta «Peter Henry von Koss» forflyttes fra Middelhavet til Finnmark. Her stopper de i Bergen på veien nordover.

Flytter inn

Menn med verktøy i hendene flyr forbi, frem og tilbake, opp og ned i båten.

«Peter Henry von Koss» har fått seg en skikkelig overhaling de siste månedene. Den har ligget på verksted i lang tid, men det er alltid noe igjen.

Mens skøyta var stasjonert i Middelhavet var den nærmest strippet. Nå er den tilbake slik den var før. Inventaret er byttet ut og pusset opp, mens slepeutstyret er montert på dekk igjen.

Denne dagen er de travelt opptatt med å montere kjøleskap, vaskemaskin og stekeovn. Så kan de flytte inn i båten som skal bli arbeidssted og bolig for mannskapet på åtte som skal gå i en turnus med fire uker på, fire uker av. 

- Vi satser på å dra videre i morgen. Erfaringen tilsier at vi ikke rekker det, sier McGinnis med et smil. 

Følg turen

Karene har laget en facebookkonto, og der kan man følge seilasen. Her kan du se strekningen Egersund-Bergen på rett under tre minutter: 

Facebooksiden skal oppdateres ettersom redningsskøyta beveger seg nordover. Turen går nå videre til Fosnavåg/Ålesund

På grunn av hviletidsbestemmelser må mannskapet kjøre i etapper. De regner med å bruke cirka en uke på turen. Hitra, Sandnessjøen, Harstad og Hammerfest, er noen av de planlagte stoppestedene. Så det er bare å holde øynene oppe, så kan det hende «Peter Henry von Koss» kommer til ei havn nær deg.

Når de kommer hjem til Finnmark, er planen å reise rundt til ulike havner for å gjøre seg kjent og for å presentere seg for folk i området. «Odin» skal på verksted, så først settes «Peter Henry von Koss» i tjeneste i Havøysund.

- Vi gleder oss til å ta fatt, fastslår McGinnis. 

«Peter Henry von Koss»

  • Bygget i 1996. 
  • 28 meter lang, dekksbredde på 6,5 meter, dypgangen er 1,4 meter. 
  • Hastighet på 28 knop. 
  • Rekkevidde på 800 nautiske mil.
  • Slepekraft 16 tonn. 
  • Mannskap: Fire personer.
( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.