HI mener Gangstad og Holst holder liv i «Vendla-krangel»

Journalist Ole Erik Klokeide skriver i en kommentar i Fiskeribladet fredag at det er pinlig at fiskere og forskere fremdeles har en «bitter krangel» to år etter Vendla-toktet.

Leserinnlegg
Skrevet av8. januar 2018 11:34Oppdatert:
8. januar 2018 11:40
zoomCa 1.100 tonn i nota for "Vendla. Foto: Kystvakten / KV "Sortland"
Ca 1.100 tonn i nota for "Vendla. Foto: Kystvakten / KV "Sortland"

Først vil vi si at vi primært opplever at dette er en «krangel» som blir holdt i live av Torfinn Gangstad og Jens Christian Holst. Det er uheldig og lite ønskelig at denne debatten ikke er avsluttet for lenge siden. 

For det andre er det mildt sagt spesielt at Klokeide kaller krangelen pinlig for Havforskningsinstituttet (HI). Fiskeribladet har selv bidratt sterkt til debatten, og sørget for å blåse liv i den igjen med jevne mellomrom i disse to årene. 

LES INNLEGGET TIL KLOKEIDE:To års sildekrangel

Vi har beskrevet våre metoder og observasjoner fra gytetoktet i detalj i toktrapporten. Det er drevet en innbitt kritisk journalistikk mot HIs metoder, data og resultat - det har vi ingen problemer med. Men det fremgår ikke - i alle fall ikke i avisen - om Jens Christian Holst og Torfinn Gangstad på samme måte er stilt kritiske spørsmål om sine påstander, hypoteser og observasjoner. 

zoomGeir Huse, forskningsdirektør ved HI.
Geir Huse, forskningsdirektør ved HI.

I den aktuelle perioden i januar-februar er nvg-silda i en vandringsfase. Det er derfor viktig at man tid- og stedfester observasjoner man bruker til å fremme synspunkter. Det ble tatt noen store fangster ved Vendla-området, men toktet foregikk en stund etter at disse fangstene ble tatt. 

Vi estimerte som kjent sildemengden til å være lav i Vendla-området under toktet, men vi observerte store sildekonsentrasjoner rett øst av Vendla-området, utenfor Lofoten. Etter vårt syn har Fiskeribladet bidratt til en ubalansert fremstilling av denne saken ved å ikke gå mer kritisk inn i grunnlaget for påstandene fra Gangstad og Holst.

Vi gjør som tidligere nevnt nå alle dataene fra toktet tilgjengelig. Eksterne og uavhengige eksperter på akustisk mengdemåling kan dermed gå gjennom dataene og analysere dem på nytt.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Vi burde spise mer av fisken

Kommentar
17. september 2019 11:35

Kyst er fortsatt kyst selv om enkelte vil det annerledes

Leserinnlegg
3 kommentarer16. september 2019 17:21

Kvotebonus som stimuleringsverktøy

Kommentar
15. september 2019 13:21

Fakta om lusemidler og reker

Leserinnlegg
14. september 2019 19:26

Jo, unge bryr seg om bærekraft

Leserinnlegg
1 kommentar14. september 2019 15:48

- Tull med tall for Torbjørn Trondsen

Leserinnlegg
2 kommentarer13. september 2019 11:27

Nesvik: - Ribbes kvotegruppen 15-21 meter i kvotemeldingen?

Leserinnlegg
4 kommentarer12. september 2019 12:06
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00