HI mener Gangstad og Holst holder liv i «Vendla-krangel»

Journalist Ole Erik Klokeide skriver i en kommentar i Fiskeribladet fredag at det er pinlig at fiskere og forskere fremdeles har en «bitter krangel» to år etter Vendla-toktet.

Leserinnlegg
Skrevet av8. januar 2018 11:34Oppdatert:
8. januar 2018 11:40
zoomCa 1.100 tonn i nota for "Vendla. Foto: Kystvakten / KV "Sortland"
Ca 1.100 tonn i nota for "Vendla. Foto: Kystvakten / KV "Sortland"

Først vil vi si at vi primært opplever at dette er en «krangel» som blir holdt i live av Torfinn Gangstad og Jens Christian Holst. Det er uheldig og lite ønskelig at denne debatten ikke er avsluttet for lenge siden. 

For det andre er det mildt sagt spesielt at Klokeide kaller krangelen pinlig for Havforskningsinstituttet (HI). Fiskeribladet har selv bidratt sterkt til debatten, og sørget for å blåse liv i den igjen med jevne mellomrom i disse to årene. 

LES INNLEGGET TIL KLOKEIDE:To års sildekrangel

Vi har beskrevet våre metoder og observasjoner fra gytetoktet i detalj i toktrapporten. Det er drevet en innbitt kritisk journalistikk mot HIs metoder, data og resultat - det har vi ingen problemer med. Men det fremgår ikke - i alle fall ikke i avisen - om Jens Christian Holst og Torfinn Gangstad på samme måte er stilt kritiske spørsmål om sine påstander, hypoteser og observasjoner. 

zoomGeir Huse, forskningsdirektør ved HI.
Geir Huse, forskningsdirektør ved HI.

I den aktuelle perioden i januar-februar er nvg-silda i en vandringsfase. Det er derfor viktig at man tid- og stedfester observasjoner man bruker til å fremme synspunkter. Det ble tatt noen store fangster ved Vendla-området, men toktet foregikk en stund etter at disse fangstene ble tatt. 

Vi estimerte som kjent sildemengden til å være lav i Vendla-området under toktet, men vi observerte store sildekonsentrasjoner rett øst av Vendla-området, utenfor Lofoten. Etter vårt syn har Fiskeribladet bidratt til en ubalansert fremstilling av denne saken ved å ikke gå mer kritisk inn i grunnlaget for påstandene fra Gangstad og Holst.

Vi gjør som tidligere nevnt nå alle dataene fra toktet tilgjengelig. Eksterne og uavhengige eksperter på akustisk mengdemåling kan dermed gå gjennom dataene og analysere dem på nytt.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Fiskebåt driver med avledningsmanøver

Leserinnlegg
20. februar 2020 11:54

Useriøst eller uvitende fra Fiskarlaget Nord

Leserinnlegg
19. februar 2020 11:03

- Stine Akselsens forunderlige verden

Leserinnlegg
18. februar 2020 20:02
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00