OFFSHORE OPPDRETT: Konseptene er mange blant søkerne til utviklingstillatelser. Her er fra Salmars prosjekt.Illustrasjon: Salmar
OFFSHORE OPPDRETT: Konseptene er mange blant søkerne til utviklingstillatelser. Her er fra Salmars prosjekt.Illustrasjon: Salmar

Utviklingstillatelser er bare ett av mange spor mot bærekraft

Nye former for oppdrett kan gjøre næringen mer bærekraftig.

Kommentar
Skrevet av3. desember 2017 20:24

For to uker siden gikk fristen for å levere søknader om utviklingstillatelser ut. Ordningen ble opprettet for to år siden for «å utvikle teknologi som kan løse miljø- og arealutfordringene som havbruksnæringen står overfor», som det het i pressemeldingen fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Totalt kom det inn 104 søknader fra både store og små selskaper. Spennet er stort, fra offshore havmerder via lukkede anlegg til oppdrett i skip.

Så langt har fem søkere fått tilsagn, og kun ett selskap, Salmar, har fått så mange konsesjoner de har søkt om.

Næringen er villig til å bruke milliarder på de nye utviklingstillatelsene. For eksempel har Nordlaks søkt om tillatelser for tre store Havfarmer som hver skal kunne romme 10.000 tonn levende laks. Oppdrettsselskapet har fått tillatelse til å bygge to av dem, og tall fra Nordlaks tilsier at det vil koste selskapet om lag 2 milliarder kroner å gjennomføre prosjektet.

Også Marine Harvest har søkt om tillatelser som har en utviklingskostnad på over 1 milliard kroner.

Det er ingen tvil om at utfordringene havbruksnæringen står overfor er store. Før antall lakselus går ned, blir det vanskelig å få til ny vekst. Spørsmålet er i hvilken grad utviklingstillatelsene vil hjelpe.

Ifølge finansanalytikere som følger industrien tett, vil de fleste vil få avslag. Sjømatanalytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets sier til IntraFish at en vekst knyttet til utviklingstillatelsene først vil komme i 2019-2020. Han anslår at de representerer en vekstfaktor på en til to prosent.

Om ikke alle de som blir prøvd ut blir en suksess, vil næringen ha gjort seg nye erfaringer den kan dra nytte av

Heller ikke PWC har stor tro på vekst fra utviklingstillatelsene. I sitt nye sjømatbarometer skriver konsulentselskapet at utviklingstillatelsene ikke vil øke veksten i volum særlig. De kan bidra til en høyere produksjon på lang sikt, men da trolig på et høyere kostnadsnivå, ifølge rapporten.

Kan man da si at en slik ordning har vært vellykket? Vel, næringen har i alle fall svart på den med stor interesse. Om kun en brøkdel av prosjektene blir bygget, vil det uansett føre til at ny teknologi blir prøvd ut. Og om ikke alle de som blir prøvd ut blir en suksess, vil næringen ha gjort seg nye erfaringer den kan dra nytte av.

Utviklingstillatelsene har også fått nye aktører på banen. Aker Solutions har slått seg sammen med Norway Royal Salmon om offshore oppdrett, og Roxel vil bruke oljeplattformer til det samme.

For at oppdrettsnæringen skal kunne vokse, må den være bærekraftig. Det betyr at luseproblemene må under kontroll, og at det må satses på både forebygging og skånsom behandling av laksen.

Når nå fiskeriminister Per Sandberg åpner for at ordningen videreføres, men med en mer spisset profil, kan det være et smart trekk. Men da må dette være ett av mange spor som følges.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Takk minister, blir dei andre med?

Leserinnlegg
11. desember 2018 17:33

- Kan Repparfjorden reddes?

Leserinnlegg
1 kommentar10. desember 2018 10:43

Ny lov kan true livets opphav

Kommentar
8. desember 2018 10:38

- Vi trenger jevnere loddefiske

Kommentar
3 kommentarer7. desember 2018 19:06

- Fiskarlaget Nord aldri har hevdet at noen har opptrådt uredelig

Leserinnlegg
2 kommentarer6. desember 2018 13:03

Usikret hvalturisme

Kommentar
6. desember 2018 10:56

Europeere har sagt sitt om norsk laks

Leserinnlegg
1 kommentar6. desember 2018 09:59

Ja til ordnede forhold i fiskeflåten

Leserinnlegg
2 kommentarer6. desember 2018 07:44

«Du må ikke sove»

Leserinnlegg
4. desember 2018 08:23

Standal svarer Meløysund

Leserinnlegg
3. desember 2018 15:49

Fôr og lus koster penger

Kommentar
1 kommentar3. desember 2018 13:37

- Den norske fiskerstatusen undergraves

Kommentar
2 kommentarer1. desember 2018 14:06
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00