Laks: Oppdrettsnæringa må nå forholde seg til et trafikklyssystem myndighetene har etablert i spørsmålet om de får muligheter til vekst eller ei. Mange mener det hefter for store usikkerheter ved systemet.Foto: Per Thrana
Laks: Oppdrettsnæringa må nå forholde seg til et trafikklyssystem myndighetene har etablert i spørsmålet om de får muligheter til vekst eller ei. Mange mener det hefter for store usikkerheter ved systemet.Foto: Per Thrana

En usedvanlig lukket saksbehandling

Trafikklysordningen for oppdrettsvekst reiser en rekke problemstillinger knyttet til saksbehandling og forvaltningsmyndighetene.

Kommentar
Skrevet av13. november 2017 21:19

I en pressemelding 30. oktober publiserte Nærings- og Fiskeridepartementet den første «dommen» i trafikklysordningen. Ordningen reiser en rekke rettslige spørsmål, og jeg vil i denne sammenheng fokusere på håndteringen av usikkerhet i saksbehandlingen.

Jeg vil innledningsvis presisere at jeg har oppdrag for oppdrettsselskaper som berøres av ordningen. De synspunkter jeg kommer med i denne artikkelen er imidlertid utelukkende mine egne.

zoomBilde
Halfdan Mellbye, advokat Steenstrup Stordrange DA

Departementets behandling av saken om plasseringen av trafikklysene må kunne betegnes som usedvanlig lukket. Departementet har innhentet råd fra et ekspertutvalg, og en foreløpig vurdering fra utvalget ble publisert før sommeren. Det har imidlertid ikke vært noen form for høring etter at utvalgets vurderinger ble publisert, og de innspill som allikevel har kommet fra de berørte næringsaktørene er ikke nevnt i departementets videre behandlingen av saken. Pressemeldingen 30. oktober ble publisert samtidig med ekspertutvalgets endelige rapport.

Den saksbehandling som departementet har foretatt gir inntrykk av at dette dreier seg om et rent faglig spørsmål som er vurdert av faglige eksperter. Dette er imidlertid ikke riktig. Regelverket for trafikklysordningen fastslår at ekspertene skal gi sine synspunkter til departementet som så skal gjennomføre en ordinær forvaltningsmessig saksbehandling før trafikklysene settes. En slik forvaltningsbehandling innebærer selvsagt at de involverte parter skal få komme til orde, og at deres synspunkter vurderes av de myndigheter som avgjør saken. Departementets behandling av saken strider mot viktige prinsipper i norsk forvaltningsrett.

Departementets behandling av saken strider mot viktige prinsipper i norsk forvaltningsrett

Samtidig viser ekspertutvalgets rapport at det ikke er noen enkel faglig vurdering som her er foretatt. I rapporten er usikkerhet et gjennomgangstema, og en forutsetning som må tas i betraktning når utvalgets konklusjoner skal vurderes. Og det å vurdere forvaltningen av usikre miljøspørsmål er ikke et rent faglig spørsmål. Det er typiske forvaltningsspørsmål der man må avveie ulike hensyn for å nå det beste resultatet. Den store usikkerheten i de faglige spørsmålene gjør det med andre ord ekstra uheldig at departementet har valgt å gjennomføre en så lukket saksbehandling.

Juridisk sett er det et spørsmål om den saksbehandlingen som er gjennomført er så mangelfull at plasseringen av trafikklysene av den grunn er ugyldig.

Videre er det viktig å endre saksbehandlingsmåten før man om to år skal foreta en ny plassering av trafikklys i akvakulturnæringen. For at saksbehandlingen skal fremstå som betryggende er det viktig at den store usikkerheten ekspertutvalget gir uttrykk for tas på alvor i saksbehandlingen. Det gjøres ved å erkjenne at håndteringen av slik usikkerhet er et samfunnsspørsmål og ikke et rent faglig spørsmål.

Da må blant annet ekspertene utfordres til å tydeliggjøre hvor stor de mener usikkerheten er. I ekspertutvalgets rapporter er usikkerhet som nevnt et viktig tema, og utvalget har gjort et samvittighetsfullt arbeid med å få dette fram. De er imidlertid bedt om å trekke en konklusjon, og det er ikke lett å se ut fra rapporten hvor stor usikkerhet de egentlig mener det hefter ved den konklusjon de har trukket. Det bør ekspertene i neste runde bes om å klargjøre slik at det kan danne grunnlag for den videre saksbehandling.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Svak krone stimulerer sjømateksporten i 2020

Leserinnlegg
6. august 2020 08:29

Jasså, går det ikke an?

Kommentar
4. august 2020 07:32

Debatt: - Vi er bekymret for sjøfolkene

Leserinnlegg
3. august 2020 12:08

Mer klimavennlig sjømatproduksjon

Leserinnlegg
2. august 2020 13:45

En sommer ved havet

Kronikk
1. august 2020 16:01

Debatt: - Havet er ingen søppelplass

Leserinnlegg
30. juli 2020 10:56

Debatt: - Få sjøfolka hjem!

Leserinnlegg
30. juli 2020 08:42
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.