Rasmus Hansson, Toine C. Sannes, førstekandidat og Andre Reinholdtsen.Foto: Øystein Grønvold, MDG
Rasmus Hansson, Toine C. Sannes, førstekandidat og Andre Reinholdtsen.Foto: Øystein Grønvold, MDG

Miljøpartiet vil ha mer fersk fisk på land

Nasjonal talsperson Rasmus Hansson i De Grønne mener framtiden for fiskerinæringen er å få mer fersk fisk på land enn i dag.

Leserinnlegg
Skrevet av7. august 2017 18:31Oppdatert:
30. juni 2020 19:43

Hansson startet valgkampen i Troms, og besøkte lørdag bedriften Øytrans på Myre i Vesterålen, der Andre Reinholdsen satser på levendelagring av torsk. Han ønsker å kunne levere hvitfiskfilet av topp kvalitet til Europa - hele året, basert på levende lagring av torsk.

Miljøpartiet starter valgkampen i Nord-Norge fordi vi ser at det er her mulighetene kommer til å finnes etter at oljealderen er forbi. Fiskerinæringen vil spille en ennå viktigere rolle i den oljefrie framtida, havbruk kan faktisk bli den nye olja.

Miljøpartiet De Grønne mener levendelagring av fisk kan være en viktig del av framtida for norsk fiskerinæring. Som eneste parti går De Grønne inn for å endre trålstigen.

Framtiden for fiskerinæringa er ikke fiskepinner produsert i Kina. Partiet De Grønne ser store muligheter for fiskeribransjen ved å få mer fersk fisk på land. Reinholdsen viser at man kan øke lønnsomheten ved å være innovativ.

zoomRasmus Hansson i De Grønne er i gang med valgkampen
Rasmus Hansson i De Grønne er i gang med valgkampen

Ved å satse på levendelagring av torsk, får man ikke bare bedre kvalitet og lønnsomhet, men også mulighet til å utnytte hele fisken i stedet for å kaste store deler av den, som i dag.

I dag blir altfor mye av fisken kastet på sjøen. Dette er produkter som man i stedet kan tjene penger på og skape arbeidsplasser av. Ved å ha torsk i merd, like ved videreforedlingsanlegg kan man ta i bruk alt avskjær fra fisken og lage høykvalitets proteinprodukter av det, i stedet for å dumpe det på havet slik trålnæringa gjør i dag.

Hansson sier Miljøpartiet De Grønne ønsker å satse på denne type ressurseffektiv bruk av de ville fiskeressursene.

Dette kan samtidig gi flere jobber på land og større inntjening for Nordland og hele kyst-Norge. Det er veldig inspirerende å se denne type nytenkning som kan gi store muligheter for fiskerne og for Norge som land, i det vi skal leve av etter olja.

Ved å få fart på utviklingen av levendelagring av hvitfisk, legger vi grunnlaget for en annen type produksjon og en annen kundegruppe. Nemlig de kvalitetsbeviste kundene i Europa, som ønsker ferske produkter.

Det Andre Reinholdtsen når gjør, bygger en moderne filetproduksjon og deretter ønsker å realisere en fabrikk for å ta ut proteiner av avfallet, må jo passe som hånd i hanske til regjeringens arbeid for økt bruk av restråstoff?

Departementet sier jo selv at vi må utnytte de ressursene vi tar opp enda bedre. Og at for å sikre fremtidig verdiskaping er det uhyre viktig at vi klarer å bruke hele fisken. Sjømatindustrimeldinga slår dessuten fast at målet er at all fangst skal ilandføres.

Jeg håper at strategier og taler, etterfølges av konkret handling og velvilje fra både departement og forskning slik at de innovative aktørene i næringa får den backingen de trenger. Næringa trenger innovatørene.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Små endringer i eksportverdien i juli

Kommentar
11. august 2020 14:25

- EU-toll hindrer ikke norsk videreforedling

Leserinnlegg
11. august 2020 09:24

Ein stad går grensa

Kommentar
10. august 2020 19:30

Planlegg kysten for matproduksjon!

Kronikk
9. august 2020 13:44

Svak krone stimulerer sjømateksporten i 2020

Leserinnlegg
6. august 2020 08:29

Jasså, går det ikke an?

Kommentar
4. august 2020 07:32

Debatt: - Vi er bekymret for sjøfolkene

Leserinnlegg
3. august 2020 12:08
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.