Marine Harvest søker om 14 utviklingskonsesjoner for test og utvikling av teknologi laget av Hauge Aqua. Teknologien er basert på den lukkede konstruksjonen «Egget».
Marine Harvest søker om 14 utviklingskonsesjoner for test og utvikling av teknologi laget av Hauge Aqua. Teknologien er basert på den lukkede konstruksjonen «Egget».
Marine Harvest bruker 600 mill.

Satser for fullt på lukkede anlegg

Marine Harvest søker om 14 utviklingskonsesjoner for test og utvikling av teknologi laget av Hauge Aqua. Teknologien er basert på den lukkede konstruksjonen «Egget».

Havbruk
11. februar 2016 08:28Oppdatert:
12. februar 2016 08:35

- Målet vårt er å produsere sunn og smakfull laks på en enda mer bærekraftig og kostnadseffektiv måte, sier konsernsjef i Marine Harvest, Alf-Helge Aarskog i en pressemelding.

Fungerer dette som det skal vil selskapet bytte ut åpne merder med slike lukkede anlegg. Det første pilotanlegget blir testet til høsten. Vil det fungere skal den første lokalisasjonen med 10 egg står klar i 2018.

Les kommentaren om john Fredriksen og Marine Harvest siste sprell her.

Målsetningen til Marine Harvest er å forsterke den konkurransefordelen norsk akvakultur allerede har gjennom tilgang på skjermede kystnære områder. - Egget representerer en helt ny retning, og er et sprang i utviklingen av lukkede systemer, mener Aarskog. (saken fortsetter under bildet)

zoomHauge Aqua har utviklet det nye prosjektet.
Hauge Aqua har utviklet det nye prosjektet.

"Egget” er en lukket teknologi som er formet som et egg. Det skal være 44 meter høyt, 33 meter bredt og 90 prosent av konstruksjonen vil være under vann. Hvert egg skal på sikt kunne romme 1000 tonn laks. Teknologien, som er utviklet av Hauge Aqua AS, har et mål om å møte flere store utfordringer for næringen, deriblant lus og rømming. I tillegg vil anlegget forsøke å samle partikulært materiale. Ifølge Bergens Tidende skal Marine Harvest investere 600 millioner kroner i prosjektet,

Løsningen utvikles for å bli et alternativ til dagens åpne merddrift, og rettes inn mot de skjermede kystnære områdene hvor næringen i dag opererer. Egget er en meget sterk konstruksjon og skal kunne tilpasses kravene på norske lokaliteter. (saken fortsetter under bildet)

zoomSlik ser anlegget ut inni
Slik ser anlegget ut inni

- Vi mener Egget har potensial til å forsterke næringens konkurransekraft, samtidig som fotavtrykket reduseres kraftig. Teknologien retter seg inn mot områder som i dag benyttes til akvakultur, og den kan samtidig åpne nye områder i norske fjorder. Lykkes vi, vil produksjonen fra dagens lokaliteter kunne økes signifikant, sier teknologidirektør i Hauge Aqua AS, Cato Lyngøy.
zoom

Målet med prosjektet er å løse utfordringene knyttet til lus og rømming. Prosjektet har også en ambisjon om en kraftig reduksjon av partikulært materiale fra anlegget. Dette vil både minimere det miljømessige fotavtrykket og redusere kostnadene. Resultatene fra prosjektet vil være offentlig tilgjengelig slik at det kan komme hele næringen til gode.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.