Arbeiderpartiets Cecilie Myrseth kritiserer ikke uventet min opptreden i Kontrollkomiteens høring om Riksrevisjonens rapport om kvotesystemet.

Tilbakeblikk

Riksrevisjonens rapport er et tilbakeblikk på de siste 14 år i fiskeriene. Kritikken rammer politisk bredt i og med at de fleste historiske vedtak er «enstemmige», inkludert Arbeiderpartiet. Undersøkelsesperioden strekker seg fra 2004 til 2018. Altså beslutninger fattet av intet mindre enn tre ulike regjeringer og fem storting.

Riksrevisjonen har gjort en grundig jobb. Det er positivt fordi det kan gi grunnlag for forbedringer, og det ga jeg uttrykk for i høringen.

Mye går bra i fiskeriene

Ikke alt er perfekt i fiskeripolitikken, men det er mye som går veldig bra. Det tillot jeg meg også å gi uttrykk for. Vi har en bærekraftig forvaltning av ressursene og god lønnsomhet i alle flåtegrupper. Riksrevisjonen konkluderte da også med at endringene i kvotesystemet har bidratt til økt lønnsomhet.

Dette er det beste utgangspunktet for å få til mer investeringer i utvikling og aktivitet langs kysten. Det er derfor overraskende at AP og Cecilie Myrseth bevisst velger å snakke ned en næring som går godt og skaper så mange arbeidsplasser langs kysten.

Over tid har det naturligvis også skjedd endringer som gjør at noen lokalsamfunn opplever vekst mens andre får redusert aktivitet. Fiskerinæringen som alle andre bransjer preges av den generelle samfunnsutviklingen. Aps løsning på dette er stort sett å kritisere undertegnede for at jeg ikke tar rapporten alvorlig nok – noe som er feil selv om det gjentas hele tiden fra Myrseth.

Skal vurderes grundig

Riksrevisjonen har kommet med til sammen seks anbefalinger om videre oppfølging. Jeg vil sørge for en grundig vurdering av alle og arbeidet er allerede godt i gang. Flere av forholdene som kritiseres ble også adressert i kvotemeldingen. Blant annet foreslo regjeringen i kvotemeldingen å oppheve den såkalte samfiskeordningen som ble innført av Stoltenberg II-regjeringen. Dette fordi ordningen åpenbart har bidratt til såkalt skjult strukturering.

Jeg har nylig bedt Fiskeridirektoratet om å foreta en vurdering av om det bør innføres eierkonsentrasjonsbegrensninger i kystflåten, og hvordan dette i tilfelle kan gjøres. Eierkonsentrasjon i kystflåten er som kjent en gammel sak som Stoltenberg II-regjeringen i sin tid hadde på høring, men valgte ikke å gå videre med. Jeg har også nylig bedt Fiskeridirektoratet foreta en vurdering av den såkalte leiefartøyordningen for nybygg. Også en ordning innført av de rødgrønne, og forankret i et bredt flertall på Stortinget.

Jeg kan forsikre Myrseth og AP om at vi tar kritikken fra Riksrevisjonen på alvor. De konkrete punktene de påpeker, følger vi opp. Saken skal behandles av Stortinget i november, etter at kontroll- og konstitusjonskomiteen har avgitt sin innstilling. Det ser jeg fram til, fordi avveiningene mellom de fiskeripolitiske målsettingene er en viktig debatt. Regjeringens og mitt mål er å skape mer og inkludere flere langs hele kysten.