Selskapet mangler fortsatt tillatelse til å bruke flotasjonskjemikaliet SIPX, som brukes i utvinning av kobbermalm. SIPX er svært giftig for vannlevende organismer.

Vi forventer at Miljødirektoratet vil si nei til at Nussir kan bruke SIPX. Det vil være fullstendig uforsvarlig å tillate utslipp av et så giftig stoff i Repparfjorden.

Svært giftig

I mediene i det siste har det flere steder stått at Nussir har alle tillatelser og at selskapet bare mangler fullfinansiering før de kan starte opp gruva. Det stemmer ikke. Nussir fikk driftskonsesjon tidligere i år, men mangler fortsatt tillatelse til å bruke flotasjonskjemikaliet SIPX, som brukes til å skille ut kobberet fra malmen. SIPX tilhører kjemikaliegruppa xanthater og er svært giftig for vannlevende organismer.

Dette er saken

▪ Nussir ASA har fått tillatelse til å bygge kobbergruve i Nussir-fjellet og dumpe restmassene i Repparfjorden

▪ Hvert år skal to millioner tonn tungmetallholdig gruveavfall dumpes i Repparfjorden.

Det vil ifølge Havforskningsinstituttet føre til alvorlig forurensning av fjorden.

▪ Bruk av sjødeponi er svært kontroversielt internasjonalt. Norge er ett av kun fem land som fremdeles tillater sjødeponi. Snart blir det fire, ettersom Chile har vedtatt utfasing innen 2023.

▪ Det finnes mer skånsomme metoder for deponering av bruk av gruveavfall.

Repparfjorden er en nasjonal laksefjord med gode bestander av torsk, sei, sild, hyse, kveite og flyndre. Havforskningsinstituttet har slått fast at dumping av tungmetallholdig gruveavfall vil skape alvorlig forurensning i Repparfjorden. Utslipp av flotasjonskjemikaliet vil føre til ytterligere forurensning av fjorden.

Må søke om tillatelse

I Miljødirektoratets utslippstillatelse til Nussir fra 2015 står det at både nedbrytningen av SIPX og eventuell frigjøring fra avgangsmassene er usikre. Miljødirektoratet presiserte at Nussir måtte søke om tillatelse til bruk av dette kjemikaliet dersom de innhenter mer kunnskap om effekten av SIPX på miljøet. Det har Nussir ikke gjort. Miljødirektoratet skriver følgende til Naturvernforbundet i begynnelsen av august:

«(…) som det står i tillatelsen, må Nussir søke om bruk av SIPX dersom de skal bruke dette kjemikaliet. De har ikke tillatelse til bruk nå. Når søknad foreligger vil Miljødirektoratet vurdere om den innsendte dokumentasjonen er tilstrekkelig og om den skal sendes på høring.»

Et grelt lys

Det finnes få alternative kjemikalier når det gjelder flotasjon av kobbermalm. Det er utstrakt bruk av xanthater i industrielle gruver, men det er kun for 12 av verdens 2500 gruver at gruveslammet dumpes i sjøen. Det stiller Nussirs prosjekt i et grelt lys. Dette prosjektet burde aldri fått tillatelse.

Nussir har foreløpig ikke søkt om bruk av SIPX. Nordic Mining, som har planer om å utvinne rutil og granat med sjødeponi i Førdefjorden, har nå søkt om å bruke SIBX, et lignende xanthat. Saken er nå sendt på høring.