Det er ikke norsk laks som er årsaken til koronasmitten i Beijing sier Ingebrigtsen, noe som er konstatert etter at det har vært møter mellom ambassadene i går.

Dette kom fram på et nettmøtet i dag, onsdag 17. juni, som Ingebrigtsen og næringsminister Iselin Nybø avholder. Dette er et innspillmøte om sjømateksporten i forbindelse med utarbeidelse av en handlingsplan for eksport.

God dialog

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) sa i går til IntraFish at han oppfattet det som positivt at kinesiske myndigheter har kontaktet dem i saken, og at departementet var i «god dialog med laksenæringen og Mattilsynet» om saken.

- Vi vil gi kinesiske myndigheter informasjon om produksjon av norsk laks, slik at spørsmål knyttet til eventuell smitte blir raskt oppklart. Utover dette er det for tidlig å si noe om tidsaspektet», sa Ingebrigtsen da.

Sendte brev i natt

NRK skriver i dag at det ble sendt et felles brev i natt fra den norske sjømatnæringen til kinesiske myndigheter for å klargjøre at det er ingen grunn til å frykte koronasmitte fra norsk laks:

– Ifølge Mattilsynet gjør transporttiden fra Norge til Kina det usannsynlig at sjømat fra Norge vil inneholde levedyktig virus når de kommer inn i markedet i Kina. Det er viktig å påpeke at det ikke er noen indikasjon eller bevis for at dette noen gang har skjedd, heter det i brevet som kanalen refererer.

Kinesisk ekspert «frikjenner» norsk laks

I følge kinesiske medier skal en kinesisk helsetopp ha avvist at laks er årsaken til det nye koronavirus-utbruddet:

- Det er ingen bevis for at laks er verten eller mellomleddet for det nye koronaviruset, uttaler Shi Guoqing, ved Kina Center for Disease Control.

Fiskeribladet kommer med mer.