I en melding på direktoratets sider vises det til at bakgrunnen er klage fra blant annet Riksantikvaren.

– Fiskeridirektoratet offentliggjør nå flere vedtak for å sørge for nødvendig åpenhet i saken, sier kyst- og havbruksdirektør Øyvind Lie i meldingen.

Bakgrunn

Den aktuelle saken strekker seg tilbake til 2016 hvor Mowi først fikk utslippstillatelse av Fylkesmannen i Nordland til etableringen av lokaliteten «Rørskjæran S» i Vega kommune i Nordland.

I 2018 ga Nordland fylkeskommune videre tillatelse til midlertidig klarering av lokaliteten fram til 2024. Dette vedtaket ble påklaget av flere. Klagene er til behandling hos fylkeskommunen.

Den opprinnelige utslippstillatelsen ble så tilbakekalt av Miljødirektoratet, og tillatelsen til midlertidig klarering ble som konsekvens trukket tilbake.

Etter flere runder med blant annet en omgjøring fra Klima- og miljødepartementet og klage fra Mowi, omgjorde Fiskeridirektoratet 30. april i år vedtaket om tilbaketrekking, slik at Mowi igjen hadde tillatelse til etablering av lokaliteten. Dette har Riksantikvaren, med flere, klaget på.

IntraFish skrev i mai at Unesco reagerer på at Mowi fikk grønt lys for planene fra Klima- og miljødepartementet.

Ikke iverksettes

– Denne saken skiller seg klart fra andre typiske saker om klarering av lokalitet. Vi har derfor besluttet at Nordland fylkeskommunes vedtak fra 2018, om klarering av lokaliteten, ikke skal iverksettes før klagene er avgjort, forklarer Lie i meldingen.

Riksantikvaren skriver i sin klage at det er påvist usikkerhet om virkninger av akvakultur i verdensarvområdet, og mener at det mangler nødvendige utredninger.

– Fiskeridirektoratet vurderer at hensynet til verdensarv-verdiene i denne saken utgjør et særegent og tungtveiende forhold som taler for utsatt iverksetting av fylkeskommunens vedtak, og vi legger avgjørende vekt på dette i vår vurdering, sier Lie.

– Fiskeridirektoratet har en meget restriktiv praksis for å beslutte såkalt «utsatt iverksetting» i saker om klarering av lokalitet, sier han.

Fiskeridirektoratet viser til at de forventer å behandle klagene på Fiskeridirektoratets vedtak fra 30. april 2020, før 15. juli 2020.