– Vi må sikre samfunnet tilgang på mat, og derfor må vi sikre tilgang på arbeidskraft, sier toppsjefen i Sjømat Norge i NHO.

Må gis prioritet

Ystmark representerer flesteparten av landets fiskeindustribedrifter, både innenfor lakse-, silde- og hvitfisksektoren. Selv om mesteparten av norsk fisk eksporteres, vil norsk fisk også være svært viktig i den nasjonale matforsyningen. I tillegg er norsk sjømat viktig for forsyningen internasjonalt.

Derfor jobber Ystmark sammen med sine kolleger i NHO-systemet for sikre hele verdikjeden i matproduksjonen.

– Vi har gjort grundig analyser av behovene for fiskerne, oppdretterne og bøndene. Verdikjeden er kompleks med mange ulike arbeidsoppgaver. Blir et ledd satt ut av spill kan hele matproduksjonen stoppe opp, sier Ystmark.

BEKYMRET: Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge er bekymret for matproduksjonen. Foto: Anders Furuset

NHO-toppen mener blant annet ansatte i næringsmiddelindustrien må gis prioritet i koronatesting. Dessuten er det behov for å vurdere karantenekravene til de ansatte. Vi må ha de ansatte på jobb, hvis ikke stopper matproduksjonen. Det er begrenset hva vi kan gjøre fra et hjemmekontor, sier Ystmark.

God beredskap

Sjømat Norge har for tiden høy korona-beredskap, og får en rekke henvendelser fra aktører i sjømatnæringen. Det dreier seg om alt fra spørsmål knyttet til barnepass, mtb-regler, reguleringer av fiske, fôrkvoter, transportregler til prioriteringsreglene.

– Jeg opplever at våre bedrifter har gode beredskapsplaner, men vi må ta høyde for at sykdommen sprer om seg. Produksjon av mat vil være noe av det viktigste akkurat nå, sier Ystmark.

Ystmark skal i løpet av helgen snakke med den politiske ledelsen i Nærings- og fiskeridepartementet, og foreløpig er han fornøyd med en del av tiltakene som har kommet fra regjeringen.

Han er også glad for at regjeringen tidlig definerte matproduksjon som en samfunnskritisk funksjon. I det ligger det forventninger til oss som næring, men også en forkjørsrett som er viktig.

Stor usikkerhet

Rune Frøvik, som driver Lofothval på Reine i Lofoten er en industrilederne som er bekymret. Han utfordringer er svært representative for næringen i sin helhet.

Dersom det går mot permitteringer i fiskeindustrien, tror han mange av arbeiderne vil vurdere å reise hjem. Men hva skjer da de skal komme tilbake, er hans spørsmål.

– Jeg er noe bekymret for hva som vil skje med samfunnskritisk matforsyning når de utenlandske arbeidstagerne, som gjør mye av det fysiske arbeidet, må i karantene når de kommer til Norge. De kan jo også risikere karantene i hjemlandet når de returnerer. Plutselig står vi uten folk i produksjon. Det er grenser for hva som kan gjøres fra et hjemmekontor, sier Frøvik til Fiskeribladet.