En sterk årsklasse drar opp rådet for de sørlige tobisfeltene, men forskerne vil fremdeles holde stengt for fiske lenger nord. Det melder instituttet på sine nettsider tirsdag.

Bestandsansvarlig Espen Johnsen sier at hovedbildet er at gytebestanden er i god tilstand med flere sterke årsklasser.

Forsker og bestandsansvarlig for tobis ved Havforskningsinstituttet, Espen Johnsen Foto: Torhild Måkestad Martinussen

– 2016-årsklassen er den mest tallrike vi har målt i toktserien og trolig den sterkeste siden 1996. Vi venter at disse fireåringene vil bidra sterkt i årets fiskeri.

Mye fisk på de sørlige feltene

Også 2019-årsklassen ser lovende ut, ifølge forskerne. Etter en ny bestandsmåling kommer endelig kvoteråd i midten av mai.

– Det foreløpige rådet for tobis er blant annet basert på «skrapetoktet» i desember som måler rekruttering. Våren er en kritisk fase for ungfiskene. Derfor er vi på den forsiktige siden i det første rådet, forklarer Johnsen.

Forskerne har satt et foreløpig kvoteråd på 70.000 tonn. Foreløpig kvoteråd for 2019 var 55.000 tonn, mens endelig kvoteråd endte på 125.000 tonn.

I år som i fjor er det på de sørlige tobisfeltene i norsk sone det er kartlagt mye fisk.

I de nordlige delene av feltene AlbjørnLing, Nordgyden og hele Vikingbanken lengst nord er bestanden lav - noe den har vært lenge.

– Vikingbanken har vært stengt for fiske siden 2000-talet, og rekrutteringen har vært dårlig siden 1995. Vi anbefaler at de kritiske områdene fortsatt holdes stengt, sier Johnsen.