I fire år har MMC First Process jobbet for å utvikle pumpen. Siden våren i fjor har den vært til testing hos Pelagias filetfabrikk i Måløy.

Gammel teknologi

Utgangspunktet for pumpa er Arkimedes' skrue, en pumpe funnet opp av den greske matematikeren Arkimedes som levde 287–212 fvt. Skruen i røret er som en slags renne, og når spiralen roteres, trykkes innholdet ut.

Dette er blitt brukt i industrien i mange år, men MMC First Process har videreutviklet pumpen.

Dytt og sug

– En av de ansatte hos oss utviklet et konsept som gjør at denne pumpen også kan suge, sier Per Arild Aamelfot, salgsleder land og akvakultur i MMC First Process.

Pumpen har fått navnet RID, etter selskapet som oppfinneren Ragnar Ingolfsson eier.

Kveilen på spiralpumpen er halvt fylt med vann og halvt med luft. Når vann og luft trykkes ut, føres lufta tilbake igjen via en reguleringsventil i starten på pumpen.

– Da får du en sugeeffekt. Kapasiteten bestemmes av diameter på røret og antall kveiler. Løftehøyden avgjøres av diameteren på trommelen, sier Aamelfot.

RID-pumpen kan både suge råstoff inn i pumpen og trykke det ut. Den leverer til 5 av de 21 filetmaskinene hos Pelagia Måløy. Foto: Kjersti Kvile

Bedre kvalitet

Foreløpig har selskapet laget seks pumper, der tre er i drift. To av dem står hos Vikomar i Romsdalen og har levert flere tusen tonn sild til filetmaskinene der allerede.

Pelagia har testet ut én siden våren i fjor. Pelagias forsøk var en del av et FHF-prosjekt som ble avsluttet tidligere i år.

For selskapene handler dette om å finne løsninger som kan erstatte transportbåndene. De er både tidkrevende å holde rene og fører til at fisken ikke kjøles godt nok ned.

Teknisk leder Arve Saltkjel hos Pelagia Måløy forteller at de har fått det til å fungere.

– Kvaliteten ser veldig bra ut i og med at det ligger i kjølt RSW-vann helt frem til filetmaskinen, sier han.

Hos Pelagia fraktes fisken i rundt 80 meter med rør fra tank til filetmaskin. Hele veien ligger den i kjølt vann. Samtidig er rørene skånsomme slik at produsentene slipper slag, fall og avskraping.

Sparer på renhold

Det siste året har selskapene jobbet med å få den riktige blandingen mellom fisk og vann for å oppnå optimal flyt. Pelagia har også satt inn ei ekstra pumpe for å få nok vann slik at ikke rørene tetter seg. I tillegg har de byttet en rist i filetmaskinen som gir bedre avsiling og for å hindre at silda skulle sette seg fast i den.

Pelagia kjørte de aller siste testene i oktober og november i år.

– På den siste testingen fungerte det veldig bra, forteller Saltkjel.

Å erstatte transportbåndene vil få stor betydning, tror han.

– Det er et clue for driften. Renholdet tar seks-åtte timer i døgnet etter én produksjon. Jeg tror vi vil spare enormt bare på renhold.

Transportbåndene er fremdeles i bruk i Måløy, men Pelagia vurderer å erstatte dem med rør og pumper. Foto: Kjersti Kvile

Automatisk system

Systemet er PLS-styrt. Det står for programmerbar logisk styring og innebærer at maskinen er helautomatisk. Ultralydsensorer på filetmaskinen leser av hvor mye fisk som skal være på innmatingsbåndet.

– Vi har jobbet for å finne det optimale nivået på filetmaskinen. Det justeres av åpning på avleveringsventil og hastigheten på pumpen, sier Aamelfot i MMC First Process.

Etter de siste testene i høst, mener han de er i mål med det.

Per Arild Aamelfot, salgsleder land og akvakultur i MMC First Process. Foto: MMC First Process

På båter og i oppdrett

Pumpen er også levert til tre båter: En av Havfisk sine trålere som skal være ferdig i 2020, det nye forskningsfartøyet «REV» samt ringnotsnurperen «Roaldsen». Ingen av båtene har tatt pumpene i bruk ennå.

– Disse pumpene har en mer solid oppbygning for å tåle kreftene om bord. Båter beveger seg, så systemet må tåle store vekter, sier Aamelfot.

På landsiden har selskapet startet med pelagisk industri, men oppdrettsnæringen er også svært interessant.

– Vi har sett på laks så klart. Det er en næring som kommer til å vokse mye fremover, sier Aamelfot.

Pumpen kan brukes både på smolt og slakteklar laks. Aamelfot ser også for seg at løsningen kan brukes i avlusingssystemer.

– Det vil være et tungt løft, og vi må ha med en kunde på det. Det er en vei å gå, men jeg tror det vil bli noe etter hvert i og med at det er for høy dødelighet på dagens avlusere.

Både renhold og kvalitet skal bli bedre uten transportbånd. Foto: Kjersti Kvile

Godt bein å stå på

Sør-Korea, Vietnam og India satser mye på oppdrett av andre arter enn laks, og de ser også store muligheter med RID-pumpen, ifølge Aamelfot.

– Hvor stort kan dette bli?

– Det er vanskelig å si. Vi satser innenfor mange sektorer nå, spesielt på oppdrettssiden. Vi er rimelig store på brønnbåtsegmentet, så dette er forholdsvis lite. Men vi ser det er viktig å ha et godt bein å stå på som gir oss et fortrinn inn i pelagisk industri.

Konkurranse fra Island

For Pelagia er det ennå ikke klart hvilken løsning de eventuelt går inn for. Det islandske selskapet Skaginn 3X har utviklet en løsning som også benytter Arkimedes' skrue, men uten sugesystem.

På grunn av sugeeffekten mener Per Arild Aamelfot i MMC First Process at de skiller seg godt ut fra konkurrenter.

Tekfisk har vært på reportasjetur til Måløy. Her kan du lese flere saker fra turen: