Forrige uke ble det kjent at fiskerigiganten Samherji på Island, skal ha brukt DNB til å sluse penger via skatteparadis. Pengene skal blant annet ha blitt brukt til å betale bestikkelser til embetsmenn i Namibia i bytte mot fiskerettigheter.

Både Nærings- og Finansdepartementet mener saken er alvorlig. Hvitvasking har vært tema på flere møter mellom Næringsdepartementet og DNB, bekrefter departementet. Det meldte NTB mandag kveld.

- Alvorlig

– De forholdene som er kommet fram i mediene, er alvorlige, og det er viktig at DNB legger alle fakta på bordet, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørnar Angell i Finansdepartementet til NTB.

Angell forteller at Finanstilsynet og Økokrim følger opp denne saken videre.

Begge departementene ble onsdag informert av DNB om saken. Det samme ble Finanstilsynet, skriver DN.

Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB påpeker overfor NTB at kampen mot økonomisk kriminalitet står høyt på agendaen i DNB.

– Arbeidet mot hvitvasking av utbytte fra kriminell aktivitet er derfor et helt naturlig tema i de faste møtene med våre eiere, sier han.

Kritisert DNB

Ifølge Dagens Næringsliv har Finanstilsynet intensivert kontrollen av anti-hvitvaskarbeidet i DNB de siste to årene. Flere ganger det siste året har tilsynet kritisert DNB for dårlige rutiner og lite omfang når det gjelder rapportering av potensiell hvitvasking.

– Finanstilsynet vil følge opp saken overfor DNB. Bankens etterlevelse av lovbestemmelsene vil bli vurdert i den sammenheng, skriver direktør for banktilsyn Ann Viljugrein i en epost til DN.

DNB stengte to av Samherjis kontoer i 2018 etter en advarsel fra den amerikanske banken Bank of New York Mellon.

Dokumenter fra WikiLeaks viser at kontoer i DNB i en sjuårsperiode ble brukt til å overføre rundt 32 millioner kroner til et selskap i Dubai som var eid av styrelederen i det statlige selskapet i Namibia som fordeler fiskekvoter.