Som et innspill til neste års reguleringer og Fiskeridirektoratets reguleringsmøte neste uke, har Kystfiskarlaget gjort et vedtak når det gjelder makrellstørjefiske.

Organisasjonen ønsker at det åpnes for et begrenset forsøksfiske med harpun og krok etter makrellstørje fra 2019, fra mindre merkeregistrerte fiskefartøy.

Makrellstørje
  • Makrellstørje, også kalt størje og blåfinnet tunfisk, er en fisk i makrellfamilien. Den kan bli mer enn 3 meter lang, veie godt over 500 kilo, og er den aller største tunfiskarten og benfisken på kloden.
  • For 2019 har Norge en makrellstørjekvote på 239 tonn. Det er 139 tonn mer enn i 2018.
  • På årsmøtet i Den internasjonale kommisjon for bevaring av atlantisk tunfisk (ICAAT) har Norge forhandlet seg frem til en kvote på 300 tonn for 2020.
  • Bestanden vokser, og den er i økende grad tilstede i norske farvann.

«Harpunfangst etter størje har tusenårige tradisjoner i Norge, mens fangst med harpungevær og krok var benyttet i stor grad før notfisket kom i gang», skriver Kystfiskarlaget i sitt forslag.

Med bakgrunn i dette, ser Kystfiskarlaget for seg at det settes av en kvote for slikt fiske på 5 tonn. Organisasjonen foreslår at dersom krok/harpunkvote ikke er fisket innen 20. september, så kan kvoten refordeles til notfartøy.

Smøla Fiskarlag tok i fjor også til orde for harpunfangst på størje. Dette ble imidlertid ikke godt mottatt på Møre og Romsdal Fiskarlags årsmøte i fjor, og forslaget ble ikke behandlet.