– Det er helt uforståelig at Audun Lysbakken og Erik Solheim kunne la dette skje den gangen. Men dette er den rødgrønne oljearven, sier stortingsrepresentant Ketil Kjenseth fra Venstre i en kommentar til NRK om hvem som egentlig har «skylden» for at det tyske oljeselskapet Wintershall DEA får prøvebore etter olje utenfor Trænarevet.

Oljeboring ved Trænarevet

Det var i juni i år at Fiskeribladet kunne avsløre at oljeselskapet Wintershall DEA har søkt om tillatelse til brønnboring rett utenfor Lofoten. Det fikk miljøforkjempere og fiskerinæringen til å reagere sterk.

Wintershall Dea sendte inn søknad om å få bore letebrønn like utenfor de stengte områdene Nordland VI, VII og Troms II 14. april. Området det er søkt om ligger tett på det såkalte Trænarevet. Her er det registrert viktige dypvannskoraller, med størst konsentrasjon på Trænarevet, Røstrevet og Holarevet.

Miljøorganisasjonen Bellona beskriver dette som et risikoprosjekt som truer de store gyte- og oppvekstområdene i Lofoten, Vesterålen og Senja. Både Bellona og andre organisasjoner, deriblant Norges Kystfiskarlag, påklaget tillatelsen som ble gitt til oljeselskapet.

Mandag kom svaret fra Klima- og miljødepartementet, hvor det fastholder tillatelsen.

Wintershall Dea har tidligere opplyst at boringen er planlagt til oktober 2019, da det er lite aktivitet på havet.

Selskapet mener at de har gjort grundige havbunnsundersøkelser, og sier de ikke har funnet noen koraller eller andre bunnfaunaer i området rundt riggen.

Det omstridte området ble åpnet for petroleumsvirksomhet av den rødgrønne regjeringen allerede i 2011.

Venstre avviser at det er deres «feil», selv om partiet i regjeringsposisjon i går avviste klagen fra miljøorganisasjoner og Kystfiskarlaget.

Kjell Kjenseth, stortingsrepresentant (V) Foto: Gunnar Blöndal

– Dersom Klima- og miljødepartementet nå stoppet denne leteboringen uten en saklig begrunnelse, ville det vært et ulovlig vedtak. Da kunne selskapet saksøkt staten. Og de ville vunnet og fått bore uansett, sier Kjenseth til NRK.

Vil stanse boreriggen

Miljøorganisasjonene Natur og Ungdom og Bellona varslet i går at de vil gjøre det de kan for å stanse prøveboringen på Trænarevet, og at de er klare til å aksjonere sivilt ulydig mot den planlagte oljeboringa til Wintershall Dea.

I dag, tirsdag, legger Bellona-båten «Kallinka» ut fra Ballstad i Lofoten med ti aksjonister om bord med mål om å hindre boreriggen å ankre opp til på feltet.

– Planen er å være i sikkerhetssonen for å forhindre oppstart av boringen. Ifølge Petroleumstilsynets regler, kan man ikke utføre boring dersom sikkerhetssonen brytes, sier leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom til NRK Nordland.

Der er for øvrig første gang på 18 år at Bellona og Natur og Ungdom skal aksjonere til havs.

Setter sikkerheten først

Eitejord vil overfor NRK ikke si så mye om innholdet i aksjonen, men avviser at aksjonistene vil forsøke å borde riggen. Det vil heller ikke bli aktuelt å hoppe på havet.

Gaute Eiterjord, leder Natur og Ungdom. Foto: Natur og Ungdom

– Vi må tenke på sikkerheten til de som deltar. Aksjonen vil skje i trygge og forsvarlige former. Men vi kommer til å oppholde oss i sikkerhetssonen på 500 meter rundt riggen. I praksis betyr det at vi er til hinder for leteboringen, noe som er i strid med norske interesser etter petroleumsloven, sier Eiterjord til kanalen.

Forsetter som planlagt

Kommunikasjonssjef Kjetil Hjertvik i Wintershall DEA uttaler til Teknisk Ukeblad at avgjørelsen om å avvise klagen er som forventet:

– Det viser at vi som vanlig har gjort grundige forberedelser i planleggingen av brønnen, sier han.

Han opplyser videre til TU at selskapet planlegger å starte boreoperasjonen så snart de ankommer området.

– Reisen nordover blir brukt på å forberede operasjonen på Toutatis. Da gjennomgår vil alle planene med mannskapet på riggen enda en gang, og passer på at alt er klart for borestart, sier Hjertvik til Teknisk ukeblad.