Samtidig som oljeriggen West Hercules, som tilhører det tyske selskapet Wintershall DEA nå er på vei til å starte boring ved Trænarevet, Har Norges Kystfiskarlag i dag fått melding om at Klima- og miljødepartementet opprettholder tillatelse til prøveboring som er gitt DEA. Kystfiskarlagets klage på prøveboringen tas dermed ikke til følge.

- Finner ikke grunnlag

Miljødirektoratet ga DEA Norge AS (DEA) tillatelse etter forurensningsloven til leteboring den 16. juli i år. Tillatelsen ble påklaget av Norges Miljøvernforbund, Bellona og Natur og Ungdom og Norges Kystfiskarlag.

Ola Elvestuen, Klima- og miljøminister (V). Foto: Pressefoto

– Dette området ble åpnet for petroleumsvirksomhet av den rødgrønne regjeringen allerede i 2011. Denne klagesaken dreier seg derfor ikke om hvorvidt det skal åpnes for petroleumsvirksomhet i området eller ikke. Temaet for klagesaken har vært en miljømessig vurdering etter forurensningsloven av den konkrete boretillatelsen. Miljødirektoratet har tidligere konkludert med at boringen er planlagt gjennomført innenfor gjeldende regelverk. Etter en omfattende saksbehandling og faglig gjennomgang finner departementet at det ikke er grunnlag for å kunne omgjøre den beslutningen, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) i en pressemelding.

Viktig fiskeriområde

Letebrønnen ligger i et område som er åpnet for petroleumsvirksomhet i Nordland V i Norskehavet. Blokken ble innlemmet i ordningen med tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO) i 2011. Lisensen for boringen ble tildelt første gang i 2012, og senere på nytt i 2016.

Området ble åpnet for petroleumsvirksomhet av den rødgrønne regjeringen i 2011, men omkamper om LoVeSe på grunn av områdets viktighet på grunn av fiskeriene har igjen aktualisert debatten for området rundt Træna, ettersom området i realiteten er like viktig i fiskerisammenheng som LoVeSe.

– Burde ha stoppet tillatelsen

– Regjeringen, som senest i forrige uke under den internasjonale konferansen «Our Ocean» skrøt på seg å skulle bidra med over tre milliarder kroner for å sikre tiltak for bærekraftig havforvaltning, mener altså at det er greit at områder som er viktige oppvekst- og gyteområder for de fiskeslagene som gjør Norge kjent som verdens fremste sjømatnasjon, nå også åpnes opp for oljevirksomhet, skriver Kystfiskarlaget i et nyhetsbrev.

– Med samme begrunnelse som vi krevde vern av LoVeSe, altså at larver, egg og yngel av kommersielt viktige fiskerier for Norge passerer området som det nå skal åpnes opp for petroleumsvirksomhet i, mener vi at regjeringen burde stoppet tillatelsen som ble gitt i sommer. Skulle det bli oljesøl eller at kjemikalier skulle komme på avveier i dette området vil det potensielt få store negative konsekvenser for fiskeriene, det er det ingen tvil om.

Brønnen ligger omlag 7,5 km nord for Trænarevet og omlag 83 km fra Røst. Blokken grenser mot det petroleumsfrie området ved Røstbanken og Lofoten.