Seniorrådgiver Todd Flach i Bellona sier at elektrifisering som fører til nullutslipp av CO2 på Melkøya og får det norske klimaregnskapet til å se bra ut, i verste fall bare overfører klimautslippene fra Melkøya til utlandet.

Melkøya

Melkøya står alene for rundt to prosent av Norges utslipp av klimagassen CO2. I dag brukes fem gassturbiner på Melkøya til å produsere flytende naturgass (LNG), av gassen som kommer fra Snøhvitfeltet i Barentshavet. LNG-gassen går så med gasskip til markedene i utlandet.

Ved å erstatte gassturbinene med strøm, får en til LNG-produksjon uten klimagassutslipp på Melkøya.

Todd Flach Foto: Bellona

Fiskeribladet publiserte sist mandag en artikkel der Hammerfest-politiker Reidar Johansen (SV) sa at det var muligheten for å få til en elektrifisering av naturgassproduksjonen på Equinor sitt gassanlegg på Melkøya som gjør at politikerne i Hammerfest har stilt seg positiv til en vindmøllepark utenfor Sørøya.

Havvindpark utenfor Sørøya

Olje- og energidepartementet, OED, sendte i sommer på høring et forslag om å åpne tre områder for havvindproduksjon. Blant de tre er er det 262 kvadratkilometer store området Sandskallen – Sørøya Nord utenfor Sørøya og ikke langt fra Melkøya.

VINDMØLLER: Kart over området Olje- og Energidepartementet (OED) foreslår å sette av til utbygging av en havvindmøllepark utenfor Sørøya. Foto: OED

Statsminister Erna Solberg (H) uttalte til VG i sommer i forbindelse med at de tre vindkraftområdene ble sendt på høring at hun håper at Sandskallen – Sørøya Nord skal friste Equinor til å elektrifisere miljøverstingen Melkøya.

Hammerfest-ordfører Marianne Sivertsen Næss (Ap), sier til Fiskeribladet at det betyr mye for Hammerfest at gassproduksjonen på Melkøya blir elektrifisert.

Marianne Sivertsen Næss (Ap) Foto: Privat

– Det er noe som kommunen vil jobbe for å få til fordi det er viktig for oss her og for de nasjonale klimagassutslippene, sier hun.

Flytter utslippene

Flach sier at elektrifisering av Melkøya ikke trenger å bety mindre utslipp av klimagasser.

– Klimagassutslippene blir bare flyttet fra Norge til markedene hvor gassen blir brukt, sier han.

Pressetalsmann i Equinor, Morten Eek, sier til Fiskeribladet at ved en eventuell elektrifisering av Melkøya, så vil den gassen som nå brukes til å drive de fem gassturbinene på Melkøya kunne bli «salgsgass». Eek sier at som salgsgass, så blir ikke lenger gassen som tidligere gikk til å drive gassturbinene på Melkøya en del av det norske klimaregnskapet.

Klimagassutslippene blir bare flyttet fra Norge til markedene hvor gassen blir brukt

Todd Flach, seniorrådgiver i Bellona

Iboende fandenskap

Flach sier at dette er et eksempel på klimaregnskapets iboende fandenskap.

Han sier at når det nevnes elektrifisering av petroleumsinstallasjoner i Norge, så tror den «vanlige mann» at det blir en netto reduksjon i klimagassutslipp. Men at realiteten er at utslippene flyttes til utlandet.

Han sier videre at det som gjør at elektrifisering allikevel kan være klimavennlig, er hvis den eksporterte gassen brukes som erstatning for kullkraft.

Flach er ansvarlig for problemstillingene rundt karbonfangst og lagring i Bellona. Han sier at der man får til en løsning med karbonfangst og lagring, vil en ha en 100 prosent nettoeffekt av reduksjonen av CO2.

Fire milliarder i CO2-avgift

Eek sier at Equinor betaler om lag fire milliarder kroner i CO2-avgifter i året på selskapets virksomhet i Norge.

Han sier videre at mindre CO2-avgift ved elektrifisering av Melkøya er en del av lønnshetsregnestykke som Equinor nå vurderer.

Morten Eek Foto: Marius Fiskum

Eek sier at hvis Equinor skal gå for en elektrifisering av Melkøya, så må det være lønnsomhet i det – også på lang sikt.

LNG

LNG, liquified natural gas, er flytende naturgass

På Melkøya ved Hammerfest finnes Europas eneste storskalaanlegg for produksjon av LNG.

Gass til LNG-produksjon på Melkøya kommer fra Snøhvitfeltet i en 145 kilometer lang rørledning.

På Melkøya blir gassen prosessert og konvertert til nedkjølt flytende form, lng. Til denne prosessen brukes det fem gassturbiner.

Kilde: Wikipedia

Han sier at når det gjelder OED sitt foreslåtte område for vindkraftutbygging utenfor Sørøya, så er det på et veldig tidlig stadium og Equinor så langt ikke ha sett på muligheten til å knytte strøm fra en havvindmøllepark der til Melkøya.

– Det er imidlertid positivt av OED har tatt initiativ til å sette av dette området til vindkraftutbygging, sier han.

Equinor tar neste år stilling til om Melkøya skal elektrifiseres og om det eventuelt blir en hel eller delelektrifisering.