Prosjektet «Saving Terra» holdt en demonstrasjon mot hvalfangst i Lofoten mandag.

– Vi synes ikke noe om hvalfangst og demonstrerer for å sette mer fokus på konsekvensen av industrien. Og ettersom det er en del som driver med det her oppe, ville vi reise hit for å markere oss, sier Katarina Melland-Grøvlen til Lofotposten.

Ifølge avisen bruker hun sommerferiene på å reise rundt i Norge for å holde foredrag om miljøutfordringer. I Lofoten rydder hun strendene for søppel, i tillegg til å demonstrere mot hvalfangst.

– Det er grotesk hva hvalene går igjennom. Mange av dem kan være drektige når de blir jaktet på, eller nettopp fått en unge, som er veldig avhengig av moren sin. Blir moren drept kan dette få store konsekvenser for ungen, som da vil lide både fysisk og psykisk i en lang periode framover, sier hun til Lofotposten.

Rolig demonstrasjon

Totalt var det fem stykker som demonstrerte på Kalle rett over sundet til der fiskemottaket Hopen Fisk AS ligger. Det hele gikk rolig for seg.

– Vi ønsker å stoppe industrien, men vi er ikke ute etter å ta enkeltpersoner, sier Melland-Grøvlen.

Daglig leder for Hopen Fisk AS, Ernst Iseli, synes ikke noe om slike demonstrasjoner.

– Jeg synes det er dumt. Staten har gitt oss tillatelse og det er lovlig fangst. Jeg blir provosert og synes ikke noe om at noen skal komme hit for å demonstrere, sier han til Lofotposten.

Hopen Fisk As tar årlig imot rundt 50 tonn kvalkjøtt og er ferdig med produksjonen for i år.

Melland-Grøvlen sier de er klar over at det er mye tradisjon knyttet til industrien.

– Men jeg tror at det å ha gode samtaler og diskusjoner kan føre til at vi reflekterer mer rundt ting. Vi ønsker å få oppmerksomhet fra publikum, og gi folk fakta og informasjon om konsekvensene av denne industrien. Vi skjønner samtidig at å gå ut mot noen som har så sterke tradisjoner kan være vanskelig, og vi forstår at dette er noe som sitter dypt i folk.

I dag skal aktivistene til Reine for å holde en ny demonstrasjon, melder avisen.