Tirsdag startet straffesaken mot tidligere fiskeriminister og fylkesmann i Troms, i Nord-Troms tingrett. Svein Ludvigsen står tiltalt for maktmisbruk mot tre tidligere asylsøkere, med mål om å seg seksuelle tjenester. Ludvigsen avviser all straffskyld i saken.

Den første av i alt tre fornærmede tidligere asylsøkere, forklarte seg i retten tirsdag. Ifølge mannen som nå er i 20-årene, og som har sitt opphav fra Afghanistan, skal Ludvigsen blant annet ha hevdet at han var venn med kongen og kunne hjelpe han med å få norsk statsborgerskap i bytte mot sex.

Møttes på Fylkeshuset

Den tidligere asylsøkeren fortalte om det første møtet med Ludvigsen etter et tilsynsbesøk på daværende Stonglandseidet asylmottak i 2009, der Ludvigsen i kraft av å være fylkesmann i Troms.

– Vi fant etter hvert ut at han var en stor og viktig person i Norge og vi syntes det var bra at han var opptatt av hvordan vi hadde det, fortalte afghaneren om hans første møte med Svein Ludvigsen.

Etter den påfølgende tilsynet, ble hele gruppen på til sammen 20 mindreårige asylsøkeren invitert til Fylkeshuset i Tromsø i februar 2010.

– Etter møtet begynte han å sende meg meldinger på Messenger. Han lurte på om jeg hadde det bra, fortalte den fornærmede i under sin forklaring i Tingretten.

NÆR KONTAKT: De siste årene av Svein Ludvigsens tid som fylkesmann i Tromsø, holdt han nær kontakt med mindreårige asylsøkere. Dette bildet er tatt under et besøkt fra et mottak for mindreårige asylsøkere i Midt-Troms i 2010, utenfor Fylkesbygget i Tromsø. Guttene er sladdet med hensyn til deres da sårbare status som mindreårige asylsøkere. Foto: Geir Håvard Hanssen

Ble hentet fra mottaket

Ifølge afghanerens forklaring, så ble han etter at mottaket på Stonglandseidet ble lagt ned i desember 2010, flyttet over til Heimly asylmottak på Rundhaugen i Målselv hvor han oppholdt seg frem til september 2011.

Det var der Ludvigsen, ifølge den fornærmede, begynt å oppsøke han på institusjonen.

– Han hentet meg med sjåfør på mottaket og tok med meg. Jeg var redd han, og gjorde som han sa, fortalte den fornærmede under forklaringen sin.

Ludvigsen skulle ha under en slik biltur ha forklart at den unge mannen skulle få fordeler med å akseptere, det som senere skulle vise seg å være, seksuell kontakt. Under et restaurantbesøk skal Ludvigsen ha gitt inntrykk av at han personlig kunne skaffe den da 17 år gamle mannen opphold i landet.

Han hentet meg med sjåfør på mottaket og tok med meg. Jeg var redd han, og gjorde som han sa.

Fornærmet i Svein Ludvigsen-saken

– Han sa han kjente alle i Imdi (integrerings og mangfoldsdirektoratet) og at kongen var hans beste venn, fortalte den fornærmede i retten.

RETTSSAKEN: Aktor Tor Børge Nordmo i Svein Ludvigsen-saken. Foto: Eskild Johansen

Ordnet jobb og bosetningskommune

Ifølge forklaringen skal Ludvigsen på sommeren 2011 tatt den daværende asylsøkeren med på ei hytte, der han hadde gitt han arbeid med vedlikehold. Det var også der aktor mener at den fornærmede skal ha blitt tvunget til sex over en vedvarende periode med Ludvigsen.

Det var i slutten av denne perioden at Ludvigsen, ifølge aktor, hadde etablert kontakt mot Imdi for å skaffe gutten bosetning i Tromsø.

– Det jeg hadde slitt med i åtte måneder, ordnet han på fem minutter, fortalte den tidligere asylsøkeren i tingretten.

Han skal også ha vært i kontakt med Imdi for å bli oppnevnt til verge for den fornærmede ifølge aktor Tor Børge Nordmo.

Viste makten sin

Det var mange momenter som ble presentert i forklaringen, som skulle forklare hvordan den unge asylsøkeren hadde fått inntrykk av at den daværende fylkesmannen hadde en enorm makt i samfunnet.

Han forklarte blant annet om hvordan Ludvigsen skulle ha kommet seg inn i en militærleir på Bardufoss, sammen med den unge mannen, ved å overtale portvakten om at han var fylkesmann.

Så jeg var i den tro at en slik mann hadde stor tilgang på alt.

Fortsatte overgrep i Tromsø

Etter at afghaneren ble bosatt i Tromsø, skal fylkesmannen ha fortsatt kontakten med den fornærmede. Ifølge aktor, skal Ludvigsen ha tatt den unge mannen med på både fylkeshuset, i bilen sin og på hytta si på sør på Kvaløya, der han skulle ha tvunget mannen til seksuelle tjenester.

– Han ble kjempeglad for at jeg fikk leilighet i Tromsø sentrum. Men for meg var det en helvete, fortalte gutten.

For å komme seg unna, skal den da 17 år gamle gutten, ha forsøkt og kommet seg inn på videregående skole i Oslo-området, hevdet den fornærmede i forklaringen sin.

– Han ventet på meg etter jobb på kveldene. Slik var livet mitt, fortalte den svært medtatte unge mannen i Tingretten.

Overgrep i mange år

Overgrepene skal ifølge aktor, ha vart fra sommeren 2011 og helt frem til november 2017.

Ifølge Svein Ludvigsens forsvarer Kai Vaag, så vil Ludvigsen ikke bestride alle fakta i saken, men at han nekter for å ha utsatt asylsøkerne for maktmisbruk.

I RETTEN: Forsvarer FOR Svein Ludvigsen, Kai Vaag Foto: Eskild Johansen

Tirsdag og onsdag er satt av til forklaringene til de tre fornærmede og det er ventet at Svein Ludvigsen skal forklare seg torsdag.