Kystverket har igangsatt omlegging av fyrlyktsystemet fra et særnorsk - til den internasjonale IALA-standarden (International Association of Lighthouse Authorities).

Som et ledd i dette arbeidet er etaten igang med endringer på sjømerker langs norskekysten.

Fra 2019 skal Kystverket legge om sektorene på cirka 1900 fyrlykter. Arbeidet er ventet å være ferdig innen utgangen av 2025.

– Prinsippene for anbefalingen er at når en sjøfarende stevner mot ei fyrlykt i hvit sektor, skal sektoren på styrbord side være grønn, og sektoren på babord side skal være rød. Dette gjelder uansett hvilken retning man seiler i farleden, forklarer Per-Magne Rovde ved Kystverkets senter for farled, fyr og merker.

Enkelte sjømerker vil bli flyttet, fjernet eller modernisert for å gjøre merkingen mer intuitiv og oversiktlig, opplyser Kystverket i en pressemelding.

Endringen gir økt forutsigbarhet for de som ferdes på sjøen, viser Kystverket til.

– De som ferdes på sjøen vil altså trenge noe mindre tid til kartstudering underveis i seilasen om natten. Men det er likevel viktig å understreke at god planlegging av seilasen fortsatt er viktig, for så vel de profesjonelle sjøfarende som de som ferdes i fritidsbåt. Og ikke minst; sørg for å ha oppdaterte sjøkart, understreker Rovde.