Tirsdag deltok fiskarlagsleder Kjell Ingebrigtsen og generalsekretær Otto Gregussen i statsministerens kontaktutvalg - et forum som markerer starten på vårens lønnsoppgjør. Fiskarlaget deltar for å gi et signal om den økonomiske utviklingen i fiskerinæringen.

– Jeg var overfor statsministeren tydelig på at det går godt i næringen, men at naturlige svingninger, både i kvoter og i internasjonal handel, tilsier varsomhet med grep som utfordrer utviklingsmulighetene for næringen. Til tross for at januar viste seg å bli tidenes måned for norsk hvitfisk, så er det likevel grunnlag for politisk forsiktighet, sier Kjell Ingebrigtsen i en sak publisert på fiskarlagets nettsider.

Rammevillkår

Ingebrigtsen viste til at regjeringen i sin plattform har vært tydelig på at fiskeriene og havet skal være et satsingsområde også i fremtiden - og at hvilke rammevillkår næringen har derfor er viktig.

– Fremtidens kvotesystem og arbeidet med en ny stortingsmelding er veldig viktig for oss. Nøkkelen for attraktive arbeidsplasser er lønnsomhet og muligheten til fornyelse av flåten, understreket Fiskarlagslederen overfor statsministeren og en rekke statsråder i møtet.

Ingebrigtsen dro opp følgende fire punkt som tilsier at regjeringen bør tenke seg om før det vurderes å innføre skatt på overskudd i fiskeriene:

  • I 2019 er det nedgang på de fleste kvotene. Kun kvotenivået på norsk vårgytende sild viser en oppgang.
  • Fiskeri er en eksportnæring og er avhengige av kronekursen. Kronekursen ser ut til å styrkes, noe som gir negativt utslag på pris til den enkelte.
  • Sentralbanksjefen er klar: Styringsrenten skal opp – med tilhørende kostnader for den enkelte.
  • Fiskerlagets analyse av 2019 tilsier en nedgang i førstehåndsverdi på minst 10 prosent.

Advarte mot skatt

Fiskarlagslederen advarte statsministeren mot å påføre fiskerinæringen nye avgifter.

– Særlig tydelig er debatten om innkreving av en ressursavgift eller grunnrente. Grunnrenten i næringa har vi bevisst brukt til å ha en relativt stor og mangfoldig fiskeflåte og mange fiskerisamfunn. Dette har det vært politisk enighet om. Hvis målet hadde vært å organisere næringen for å skape grunnlag for innkreving av ressursrente, ville næringen og verdiskapingen vært helt annerledes enn det vi ser i dag.