– Analyser av øresteiner og genetiske analyser viste at det var en miks av barentshavstorsk og islandstorsk, skriver Havforskningsinstituttet på sine nettsider tirsdag.

Det var fiskebåten «Loran» som hadde fått torsk i ett område som det vanligvis bare befinner seg små mengder av bestanden. De bestemte seg for å sende inn en prøve for å finne svaret.

Resultatet av prøven kunne vise seg å være viktig for kvotefastsettelsen for en eventuell ny bestand.

– Sånn som det er nå blir fangst av torsk ved Jan Mayen avregnet fra kvoten av torsk fra Barentshavet, men hvis det dette viser seg å ikke være barentshavstorsk, kan det bli aktuelt å endre på dette, sa forsker Bjarte Bogstad til Fiskeribladet i november.

Han er bestandsansvarlig for torsk i Barentshavet ved Havforskningsinstituttet.

JAN MAYEN: Norsk sone ved Jan Mayen, kan gi norske fiskere nye fiskefelt i fremtiden, om den lokale torskebestanden viser seg å bærekraftig. Foto: Privat

Bastard-torsk fra Barenthavet og Island

I september i fjor fikk Havforskningsinstituttet prøver av torsk som var tatt av fiskebåten «Loran» ved Jan Mayen i sommer, i et område der man vanligvis bare finner små mengder av torsk. Nå er altså resultatet klart.

– Av 86 fisk var 82 stykker over 65 cm og minst ni år gamle, og det var en miks av barentshavstorsk og islandstorsk, sier Bjarte Bogstad tirsdag via Havforskningsinstiuttet.

Vil kartlegge bestanden

I 2019 skal det gjennomføres et begrenset kartleggingsfiske etter torsk i Jan Mayen-sonen. Mesteparten av dette området er for dypt for torskefiske. I november tvilte likevel forskeren på at det ville bli et rush av fiskebåter til Jan Mayen-området.

– Jeg tror ikke det kan bli et nytt «Klondike», fordi det området torsken kan bli fisket i er for lite geografisk, sa han til Fiskeribladet.

Bjarte Bogstad ved Havforskningsinstituttet tror ikke på nye store økonomisk drivverdige forekomster av torsk ved Jan Mayen. Foto: Terje Jensen