Tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen står tiltalt for å ha tvunget til seg sex.

Den tidligere profilerte Høyre-politikeren og fylkesmannen i Troms skal ha truet unge mannlige asylsøkere med å frata dem norsk statsborgerskap dersom han ikke fikk ha seksuell omgang med dem.

Nå er det klart at rettssaken mot ham kommer opp for Nord-Troms tingrett i juni. Rettssaken har oppstart 11. juni og vil pågå fram til 20. juni, melder NTB.

Tvang unge asylsøkere til seksuell omgang

Påtalemyndigheten mener Svein Ludvigsen har tvunget unge asylsøkere til uønsket seksuell omgang ved å gi inntrykk av at han kunne gi og frata dem statsborgerskap.

– Vi mener han ikke ville ha klart å komme i en slik utnyttelsesposisjon uten stillingen som fylkesmann. Og vi mener det er en direkte sammenheng mellom dette overmaktsforholdet og den seksuelle omgangen, sa statsadvokat Tor Børge Nordmo til NTB da tiltalen ble tatt ut 28. november i fjor.

Ludvigsen ble pågrepet 3. januar 2018 og varetektsfengslet dagen etter. Tiltalen omfatter perioden 2011 til 2017, hvilket viser at forholdene i hovedsak knytter seg til perioden han var fylkesmann i Troms.

Svein Ludvigsen har byttet advokat og forsvares nå av Ellen Holager Andenæs. Foto: Mikaela Berg

Byttet forsvarer

Av tiltalen går det fram at overgrepene skal ha skjedd på flere ulike steder, blant annet i Ludvigsens hytte, hjemme i huset hans, på Fylkeshuset i Tromsø og på flere ulike hoteller i Oslo. Ved ett tilfelle skal overgrepet også ha skjedd i en parkert bil i Tromsø.

De tre unge mennene som er fornærmet i saken, har gitt uttrykk for at de opplever den som svært tung.

De var asylsøkere da de ifølge tiltalen skal ha blitt tilnærmet av Ludvigsen, og er alle 40–50 år yngre enn den nå pensjonerte Høyre-toppen.

Ludvigsen har hele veien bestridt anklagene, og at han har hatt seksuell kontakt med de tre fornærmede. Han benekter enhver form for straffskyld.

Ludvigsen har forøvrig byttet forsvarer, og representeres nå av advokat Ellen Holager Andenæs.